Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevolgen Rusland-boycot internationaal

Dat de Rusland-boycot de AGF-handel internationaal raakt, moge duidelijk zijn. Sommige landen kunnen nu flink aan de bal en tellen hun zegeningen; Andere landen likken hun wonden. Een opsomming met reacties uit AGF-landen wereldwijd:

Rusland
Volgens Russische importeurs heeft het Zuidelijk Halfrond momenteel niet voldoende voorraad om de export van de geboycotte landen in te vullen. Daarbij is het meeste product al verkocht en zullen de exporteurs van het Zuidelijk Halfrond vooral inspelen op het volgende seizoen. De importeurs vertellen dat de tijd dat alle Russische consumenten hun eigen groentetuin hadden voorbij is. Ze hebben hun eigen werk te doen en zijn zich aan het ontwikkelen. Ze zullen de gevolgen van de boycot dus wel gaan merken. Medvedev heeft aangekondigd retailers of spelers die de Russische prijzen omhoog gaan drijven streng aan te pakken. Importeurs vragen zich wel af hoe die prijzen laag te houden zijn nu de appelen uit een land als Chili moeten komen in plaats van bijvoorbeeld buurland Polen.<

Frankrijk
In Frankrijk voelen met name de verladers van steenfruit de boycot, omdat zij in augustus de grootste volume naar Rusland exporteren. "Het is op de korte termijn erg slecht voor het zomerfruit, voor de lange termijn kan ik dat nog niet zeggen", vertelt Marc Peyres van het Franse appelteelt- en exportbedrijf Blue Whale.

Blue Whale exporteert niet zoveel fruit aan het begin van het seizoen en de situatie heeft voor het bedrijf op dit moment nog niet al te grote gevolgen. "Voor de komende maanden verwacht ik niet te veel consequenties, maar als de situatie in januari 2015 nog zo is, zal het Russische verbod ook rechtstreekse gevolgen voor ons hebben."

"Problematischer is nog dat dit verbod de hele Europese markt beïnvloedt. Mensen zijn in paniek. Er zal meer fruit voor de verwerking terecht komen.Op de dag dat de WAPA-cijfers met een grote oogst bekend werden gemaakt, gaf de grootste klant Rusland aan een jaar een boycot in te stellen. Je kunt dus met recht spreken van een zwarte donderdag", besluit Peyres.

Cyprus
Ook Cyprus wordt getroffen door de boycot. De agrarische export naar Rusland bereikte in 2013 een waarde van 13,5 miljoen euro. Dat is maar liefst 61% van de totale export van het land. Met name de citrusproducenten zullen de boycot voelen met een exportwaarde naar Rusland van 10,7 miljoen euro. De groentenexport van Cyprus naar Rusland heeft een waarde van zo'n 627.000 euro per jaar.

Servië
De Servische Kamer van Koophandel is erg optimistisch over de nationale fruitexport, na er een boycot is ingesteld voor andere landen. Kamervoorzitter Zelijko Sertic vertelt dat er 768 Servische bedrijven exporteren naar de Russische markt. "Het is duidelijk dat Rusland andere landen nodig heeft. We zijn gestart met de export van de eerste pruimen en andere AGF-producten."

Turkije
Ook Turkije ziet een goede kans om de Europese leveringen naar Rusland over te nemen. Ali Kavak van de Mediterranean Fresh Fruit and Vegetable Exporters' Union verwacht een toename van de Russische export. Er zijn meer dan 300 Turkse bedrijven die groenten en fruit naar Rusland mogen exporteren.

Polen
Poolse groenten en fruit werden al een week eerder geboycot door Rusland. "We hopen dat de situatie snel zal veranderen. We leveren nauwelijks aan andere markten", vertelt appelexporteur Ilona Kolacz van Eurosad. Ze verwacht dat Polen niet zomaar de Chinese markt zal betreden, omdat de Poolse partijen daarvoor niet genoeg ontwikkeld zijn.

Onder meer India staat op het verlanglijstje van Polen. Tegen de Poolse radio vertelde Miroslaw Maliszewski - voorzitter van de Polish Fruit Growers Association dat verscheidene Poolse appel exporteurs momenteel een zakenreis naar India voorbereiden. "India koopt jaarlijks 200.000 ton appelen per jaar, dus waarom niet van ons?" Maliszewski voorspelt dat Polen dit jaar al naar India kan exporteren. Naast India ziet de voorzitter van de telersvereniging ook mogelijkheden voor de export naar Amerika, Noord-Afrika en de Perzische Golf.

Noord-Amerika
Ook de Amerikaanse appel- en perentelers zijn geraakt, vertelt Mark Powers, vice president van de Northwest Horticultural Council of Yakima. Vooral het tijdstip voor de telers in Washington is ongelukkig. Telers zijn net begonnen met de pluk. Ruim 30% van het hardfruit gaat jaarlijks naar Rusland en volgens Powers groeide de export naar Rusland jaarlijks.

"Vorig jaar was Rusland onze derde markt voor verse peren met een export van ongeveer 550.000 dozen, ter waarde van ongeveer 11 miljoen dollar", beaamt Jeff Correa. In de Yakima Valley groeit zo'n 13% van de perenoogst in de Northwest. Dit jaar zal de oogst naar verwachting uitkomen op 19 miljoen dozen.

Rusland behoort niet tot de top-10 van bestemmingen voor verse appels, maar vorig jaar werden er toch nog 598.000 dozen geexporteerd naar de Russische markt. Mexico is de grootste afnemer van Amerikaanse appelen. Verpakkers zijn nu druk op zoek naar nieuwe markten. De Amerikanen noemen het probleem complex omdat Europa met een grote eigen oogst snel verzadigd lijkt. "Daarom zullen de Europeanen nog meer op zoek gaan naar nieuwe markten in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Brazilië. Al het fruit kan niet in Europa blijven", zei Correa.

Zuid-Amerika
Verschillende Zuid-Amerikaanse landen gaven aan klaar te staan om de Russische markt te voorzien. Zo importeert Rusland al Argentijnse peren, druiven, appelen, citrus en ander voedsel. In 2012 overschreed Rusland de import uit Argentinie al met $ 1 miljard. Chili exporteerde in 2013 AGF-producten ter waarde van $ 567.000.000. Het assortiment omvat een scala aan fruit, waaronder druiven, avocado's, bessen, pruimen en kiwi's. Hoewel Ecuador met name exporteert naar de Verenigde Staten en EU-landen heeft dit land veel potentie om ook de Russische markt te voorzien. Momenteel levert dit land voornamelijk bananen, snijbloemen, koffie en thee naar het Oosten van Rusland.

Het lag in de lijn der verwachtingen dat Rusland zich tot Zuid-Amerika zou richten voor zijn voedselvoorziening. Een maand geleden, tijdens Poetins eerste presidentiële reis naar Latijns-Amerika, zei de president dat 'samenwerking met Latijns-Amerika een van de speerpunten is van de Russische buitenlandse politiek'.

De Rus maakt er geen geheim van te streven naar een 'nieuwe multipolaire' wereldorde. Met andere woorden: hij zoekt bondgenoten om de aloude macht van de VS in te perken en daar hebben ook veel Latijns-Amerikaanse leiders wel oren naar. Vooral links-populistische leiders in landen als Ecuador, Bolivia en Venezuela spelen graag in op anti-Amerikaanse sentimenten die van oudsher leven onder de bevolking.

Spanje
"Hoewel de fruitexporteurs niet betrokken zijn bij de politiek, worden we hierdoor wel geraakt", vertelt Nacho Martin van Consorfrut. "Elke producent en exporteur zal de gevolgen voelen, afhankelijk van het product. We verwachten dat het tot 25% van de Spaanse tuinbouw kan raken."

"De kaki zal komende herfst en winter geraakt worden. Momenteel is het steenfruitseizoen bezig. Het ging al slecht en de boycot kan het seizoen desastreus laten eindigen."

"Spanje stuurt niet veel citrus naar Rusland. Dat wordt meer uit Marokko, Egypte en Turkije gehaald. De afgelopen drie jaar is het Spaanse aandeel redelijk stabiel geweest. Maar de sector is bezorgd om de gevolgen van deze crisis", vindt Alejandro Peiro van Peiro Camaro. "De boycot raakt Rusland zelf ook. Nu hebben ze minder plekken om van te importeren. Daarom zullen ze meer moeten betalen", vult Nacho Martin aan.
Publicatiedatum: