"Inge Ribbens: "We moeten absoluut voorkomen dat bedrijven omvallen"

Vanmiddag Rusland-overleg met overheid

Tholen - Vanmiddag vindt een overleg plaats tussen bedrijfsleven en overheid inzake de Russische boycot van onder meer groenten en fruit. "We zijn hard bezig om de schade van de sector in kaart te brengen. Zo staan er enquêtes bij de exporteurs uit om de cijfers en schade per bedrijf op een rij te krijgen", verklaart Inge Ribbens van Frugi Venta.

Een duidelijk speerpunt in het overleg met de overheid is om te voorkomen dat AGF-bedrijven in de problemen komen. "Voor de gehele keten zijn de gevolgen dramatisch. Met name een aantal exporteurs met een aanzienlijk aandeel op de Russische markt zal het moeilijk gaan krijgen. We moeten absoluut voorkomen dat er bedrijven omvallen en daar verwachten we de steun van de overheid voor. Het kan niet dat één sector onevenredig hard wordt getroffen door politieke sancties."

Volgens de beleidsmedewerker lijkt er in Rusland plaatselijk verschillend omgegaan te zijn met de vrachtwagens vol groenten en fruit op inklaringsterreinen. Bepaalde auto's die net Rusland binnen waren, mochten door en andere niet, afhankelijk van de plaats." Navraag wijst volgens Inge uit dat Rusland met de groenten- en fruitvoorziening uit China, omliggende Aziatische landen en Zuid-Amerika een heel eind komt om de Russische bevolking van groenten en fruit te voorzien.

Volgens Inge was het algemene beeld in de sector dat de EU-sancties om begrijpelijke motieven werden uitgevoerd. "Maar tegelijk was de angst aanwezig dat de AGF-sector zwaar werd getroffen en dat is waarheid geworden. We roepen de overheid op om de Nederlandse groenten- en fruitsector te ondersteunen en perspectief te blijven bieden."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven