nieuwe leveranciers staan klaar

"Rusland komende weken van voldoende basisvoedingsmiddelen voorzien"

Nu Rusland een importverbod in heeft gevoerd voor agrarische producten en voedingsmiddelen uit meerdere westerse landen, wil de Russische regering de financiële ondersteuning van de binnenlandse agrarische sector vergroten, meldt de Duitse website aiz.info. Minister-president Dmitrij Medvedev heeft de verantwoordelijke kabinetsleden opgedragen om tot eind september veranderingen van het nationale programma voor landelijke ontwikkeling voor de jaren 2013 tot 2020 uit te werken. Dit moet de importafhankelijkheid van het land verkleinen bij die producten die op de sanctielijst staan, deelde de regeringspersdienst in Moskou mee.

Rusland is volgens vicepremier Arkadi Dworkowitsch de komende weken van voldoende basisvoedingsmiddelen voorzien. Daarna moeten nieuwe leveranciers voor nieuwe bevoorrading zorgen. De afhankelijkheid van het land van importen schommelt naar eigen zeggen tussen de 4% bij aardappelen en 30% bij rundvlees. Bij zuivelproducten maakt het importaandeel circa 20% uit, bij varkensvlees eveneens 20% en bij gevogelte circa 10%. Bij groenten en fruit zou men de eigenproductie relatief snel kunnen vergroten, maar bij vlees is men nog langer op buitenlandse partners aangewezen, aldus Dworkowitsch.

Wanneer men uitgaat van de cijfers die het 'Leibniz-Institut für Agrarentwicklung in Transformationsökonomien' (IAMO) deze dagen heeft gepubliceerd, zou de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers echter iets groter kunnen zijn dan vanuit officiële kant in Moskou wordt toegegeven. Volgens het IAMO importeert Rusland bijna 50% van haar levensmiddelen. In 2013 lag de importwaarde op zo'n 40 miljard Amerikaanse dollar (circa 29,9 miljard euro).

"Tientallen landen staan momenteel in de rij om Moskou hun agrarische producten aan te bieden. Ons ministerie controleert hun aanbod dagelijks", zegt Nikolai Fjodorow, de Russische minister van Landbouw. Fjodorow noemde in dit verband Turkije, Iran, Israël, Marokko, Argentinië, Ecuador, Peru en Brazilië. Vooral Turkije en Egypte zullen van het Russische importverbod profiteren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven