dinsdag 26 augustus, Lelystad

Agrifirm Plant en PPO-AGV organiseren samen de Ui&Peen Uimanifestatie

Valse meeldauw groot probleem sinds jaren in uienteelt

Voor de nationale Ui & Peen manifestatie, themadag uien die PPO-AGV en Agrifirm Plant samen organiseren, zijn er diverse proeven aangelegd met uienherbiciden en uienfungiciden. Voor het eerst in jaren is valse meeldauw weer een groot probleem in de teelt van uien. In de fungicidenproef zijn een groot aantal schema's van de verschillende fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen met elkaar vergeleken. In het onbehandelde deel van de proef komt Stemphylium, bladvlekken en valse meeldauw voor, na verwachting zijn op de uimanifestatie ook tussen de objecten duidelijke verschillen zijn waar te nemen. Voor elke uienteler dus zeker de moeite waard, want dit is de eerste keer sinds de komst van een aantal nieuwe fungiciden (o.a. Fandango, Olympus, Valbon, Signum) dat valse meeldauw zo massaal schade heeft gedaan in de praktijk.
 

Nieuwe herbiciden nodig

Doel van de proeven die zijn aangelegd, is het ontwikkelen van kennis over de onkruidbestrijding in uien. Alle beschikbare middelen zijn nodig voor een goede onkruidbestrijding, in de proef leren we hoe we de middelen optimaal kunnen inzetten. Een aantal nieuwe herbiciden zijn meegenomen in de proef, dat is nodig zeker met het wegvallen van huidige middelen. Op het moment van de uiendag zijn er mooie verschillen te zien in bestrijdingseffect en bodemwerking tegen nakiemers van klein kruiskruid, het probleemonkruid in de teelt van uien.
 

Verkiezing mooiste afland ui

Dit jaar is er een verkiezing van de mooiste afland ui tijdens Ui&Peen. In het veld ligt een uitgebreide rassendemo van in totaal 28 rassen. De deelnemers hieraan zijn alle zaadfirma's van Nederland. Een vakjury bestaande uit vijf leden, stelt uit al deze al deze uienrassen de mooiste afland ui vast. De vijf juryleden zijn: W. Waterman; Waterman, F van de Berg; Wiskerke, J Oomen; Oomen Agro, T. Nagel; Konaxx, P. Jansen; Arjazon, C.Wiskerke; Wiskerke. Om 14.00 uur wordt gelijk de uitslag bekend gemaakt.
 

Waar en wanneer en hoe laat?

De activiteiten van de Ui & Peen Uimanifestatie zijn op het terrein van PPO-AGV, aan de Edelhertweg 1, te Lelystad. De uimanifestatie is op dinsdag 26 augustus en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
Naast de proeven op het veld van verschillende bedrijven, zijn er ook diverse fabrikanten met een stand aanwezig en mechanisatiebedrijven op het veld, zie ook www.uienpeen.nl.
 

Samenwerking

De Ui & Peen Manifestatie is een initiatief van PPO-AGV en Agrifirm Plant. Federatie Agrotechniek ondersteund het initiatief. Ze beogen met hun samenwerking een breed en onafhankelijk platform te ontwikkelen waar telers zich jaarlijks op de hoogte kunnen stellen van de nieuwste ontwikkelingen en trends voor een rendabele en duurzame teelt.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven