Uienteelt 2.0 - Hoe gaat u oogsten?

Afgelopen juni hebben veel telers en handelaren het symposium Uienteelt 2.0 bezocht. Daarin werd gesproken over de kwaliteit van uien. Een belangrijk moment voor behoud van kwaliteit is het juiste oogstmoment.Als het loof van uw perceel nog circa 40 tot 50% groen is, dan is het juiste rooimoment aangebroken. Zeker dit jaar waarin tripsschade ook invalspoorten voor ziekten kunnen vormen. Klap het loof niet te kort, maar zo'n 10 cm boven de ui. Dit is boven de bladsplitsing. Hierdoor moet een mogelijke schimmel een langere weg afleggen tot de ui. Bovendien heeft u wat extra tijd om de hals goed in te drogen. Een beschadiging op de ui kan voor kwaliteitsproblemen zorgen in de bewaring. Zorg dus voor voldoende diepte tijdens het rooien, en voorkom beschadigingen aan de ui.

Een korte veldperiode heeft de voorkeur. Vooral door de recente natte weersomstandigheden is een lange veldperiode ongunstig. In de schuur bent u het beste in staat de uien te drogen. Ook tijdens de oogst is het belangrijk om zo weinig mogelijk valbewegingen te maken. Het oogsten van de uien hoeft niet snel, maar moet wel zorgvuldig gebeuren.

Onderzoek
Heeft u toch een partij die u niet helemaal vertrouwt? Laat deze kosteloos onderzoeken op ziekte of schimmels in ons lab. Neem dan contact op met een van de account managers van De Groot & Slot. Een handig hulpmiddel is Uipp. Dit is een mobiele app, geschikt voor Apple en Android. Met een paar eenvoudige vragen vindt u een ziekte of plaag in uien. Ook is het mogelijk om een foto van uw uien in te sturen. Een account manager zal dan contact met u opnemen en samen met u uitzoeken wat voor gebrek er in uw uien zit.

Deze week is de mailing Oogsten, drogen en bewaren verzonden. Hierin leest u tips over de juiste oogstomstandigheden en de bewaartechniek. Heeft u deze niet ontvangen, maar wilt u dit wel? Vul dan het contactformulier in of download de folder.

Bron: De Groot & Slot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven