De uien die Wiskerke Onions in Kruiningen sorteert, verpakt en exporteert, moeten vooral droog zijn. Voor de partijen die uit de opslag van de teler komen, is dat veelal
geen probleem. Heel anders is dat voor de uien die vanaf half juni af land worden aangevoerd. De eerste weken betreft dat vooral tweedejaars plantuien, maar vanaf eind augustus ook zaaiuien. Afhankelijk van de kwaliteit van de partij en de lengte van de droogperiode op het land, moeten deze uien minimaal drie tot vier dagen
voor de droogwand staan.
Meer grip in eigen beheer
Tot voor enkele jaren deed Wiskerke dat bij telers in de buurt. Enerzijds was dat een kostenpost, anderzijds werd het op basis van timing, logistiek en kwaliteit ook steeds lastiger. Daarom is de keuze gemaakt voor eigen droog en opslag faciliteiten. De bewaarschuur is opgebouwd uit drie compartimenten met ieder een capaciteit van 800 kisten. Deze worden vijf-hoog in rijen van twee tegen de droogwand aangeplaatst. Afhankelijk van de partij uien is een rij maximaal 16 kisten lang.
"Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit en samenstelling van de partij hoe lang die rij wordt", vertelt Rutger Keurhorst. Hij is bij Wiskerke Onions verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uien die het sorteerbedrijf ingaan. "Ons doel is om de verse uien die aangeleverd worden zo snel mogelijk te drogen. Binnen drie tot vier dagen moeten de kisten weer plaats maken voor een nieuwe partij om een vlotte doorstroming in het sorteerbedrijf te garanderen. Zodra de aanvoer van verse uien op zijn retour is, wordt de opslag gebruikt voor langere bewaring van de eigen handelsvoorraad uien.
Snel schakelen
In het hoogseizoen verwerkt Wiskerke Onions dagelijks 600 tot 700 kisten. Daar is de planning van de aanvoer en het drogen ook op afgestemd. "Iedere dag moeten we uien hebben. Afhankelijk van wat er op het land gebeurt", stelt Keurhorst. "Wemoeten daarbij heel snel schakelen en iedere partij afzonderlijk benaderen." De verschillen tussen de aangevoerde partijen is groot. Sommige zijn heel mooi en droog, andere hebben veel loof, zijn nat en bevatten veel grond. "Daar hebben we zelf niet zo heel veel invloed op. De status van een partij wordt voor 80% bepaald door de oogst, de temperatuur van de partij, dauw, en de manier van laden en transport. Bij een lastige partij zetten we maximaal in op drogen.
Eerst beluchten om het klamme er een beetje vanaf te krijgen en pas daarna de kachel ervoor. En zodra we zien dat het droogproces op gang komt zetten we vol door om de uien binnen drie tot vier dagen droog te hebben. Dat lukt alleen als je het technisch heel goed voor elkaar hebt."
Drogen met Vision Control
De klimaattechniek in de bewaarschuur (ventilatie, luikenbediening, modulerende kachels en mechanische koeling) wordt volledig geautomatiseerd aangestuurd door een Vision Control. Per dubbele rij kisten is een groep aangemaakt. In totaal zijn dat er 15. Per groep wordt op basis van zowel binnen- en buitentemperatuur áls op basis van RV binnen en buiten gedroogd aan de hand van de gekozen instellingen. "De Vision Control biedt ons de gelegenheid om partijen van zeer uiteenlopende kwaliteit, toch optimaal te drogen. Wij weten best wel veel van uien drogen. Toch ishet waardevol om per partij terug te kunnen kijken wat je hebt gedaan en hoe die partij zich heeft gedragen. Als je wilt, haal je heel veel informatie uit de Vision Control. Iedere keer opnieuw. Dat neemt niet weg dat ik twee keer per dag alle kisten langs ga om zelf te beoordelen hoe de partij zich gedraagt", aldus Keurhorst.
Daarvoor is buiten de schuur een speciale opgang gemaakt die toegang geeft tot een bordes.
Bron: TOlsma