Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iran wil Europees marktaandeel overnemen

Medvedev kondigt nieuwe miljarden investeringen tuinbouw aan

De Russische premier Medvedev kondigde in een interview aan "tientallen miljarden roebels" extra te willen investeren in de agrarische sector. Met de investering wil Rusland de binnenlandse teelt en afzet verder ontwikkelen. Iran wil de export van groenten en fruit fors verhogen en heeft het ambitieuze plan het Europese marktaandeel in de Russische markt over te nemen. Na ontdekkingen in Rusland is ook in Wit-Rusland een partij illegale AGF in beslag genomen. De herkomst van de producten kon niet worden aangetoond. Amerikaanse notentelers raakten door de boycot een markt kwijt, maar richten hun blik nu op Azië.

In het conflict tussen het Westen en Rusland lijkt een nieuw front geopend te zijn. Op de grens tussen Estland en Rusland is een medewerker van de Estse inlich-tingendienst opgepakt. De man zou een afspraak hebben met een informant, maar werd meegenomen door bewapende mannen. De Estse beveiliging kon niet meer ingrijpen. De Estse inlichtingenofficier wordt vastgehouden in Moskou in afwachting van de officiële aanklacht. Die luidt waarschijnlijk: spionage.

EU stelt sancties uit
De EU heeft de sancties, die gisteren ingesteld zouden worden, uitgesteld. Op het laatste moment bleek er geen unanieme instemming met de extra sancties te zijn. Met name Finland maakte bezwaar, maar ook Oost-Europese landen die hard getroffen worden door de economische oorlog hadden twijfels. De extra maatregelen zijn enkele dagen uitgesteld, de Unie wil de komende dagen de situatie in Oost-Oekraïne volgen. Als de wapenstilstand stand houdt kan de EU de sancties langer in de ijskast laten staan.

Wit-Rusland: Gesmokkeld fruit in beslag genomen
In een winkelcentrum in Minsk heeft de politie meer dan vier ton gesmokkelde groenten en fruit in beslag genomen. De totale waarde hiervan bedraagt meer dan 2 miljoen euro. De gesmokkelde producten werden ontdekt tijdens inspecties. De Azerbeidzjaanse handelaren konden aankoop, opslag en transport van veel groenten en fruit niet met documenten aantonen. De illegale goederen zijn in beslag genomen. De onderzoeksgegevens zijn voorgelegd aan de belastingdienst.

Californische notentelers kijken naar Azië
Notentelers in Californië werden getroffen door de Russische importstop. Aan het Amerikaanse programma CCTV America vertelde een teler dat zijn lading pistachenoten al onderweg was naar Rusland toen de boycot ingesteld werd. Hij kon de noten, met een verlies, naar Duitsland exporteren, maar verloor door de boycot wel een grote Russische klant. Echt zorgen maken de notentelers zich niet, onder andere uit Azië groeit de vraag.

Moskou opent nieuw logistiek centrum
Een nieuw agri-cluster, FoodCity, in Moskou moet het aanbod groenten en fruit in Moskou en omliggende regio's verbeteren. Het complex werd onlangs geopend door de burgemeester van de stad. Om de regio goed te voorzien, moeten er nog drie tot vier van zulke complexen gebouwd worden. De FoodCity heeft een oppervlak van 84,5ha. De groothandelsmarkt neemt 246.000 vierkante meter in. Daarnaast zijn er kantoorruimte, opslagfaciliteiten, parkeergelegenheid en een hotel op het complex te vinden.
Ook liet de burgemeester van de stad weten dat drie grote investeerders het bouwproject van drie kassencomplexen willen steunen. De kosten van het project worden op 200 miljoen dollar geraamd. De Russische investeerders werken samen met Nederlandse, Israëlische en Duitse ondernemingen. Het complex wordt gebouwd in de buurt van Moskou.

Iran wil marktaandeel EU overnemen
De Iranese Trade Promotion Organization heeft laten weten dat het land Europa wil vervangen in de Russische voedingsmiddelenmarkt. De export van groenten, fruit, vis en gevogelte moet de komende tijd groeien. Verschillende provincies in Iran zijn bereidt de World Food Expo in Rusland te bezoeken om contacten te leggen met de Russische handel. Daarnaast zal een handelsmissie naar Rusland afreizen. Iran kan onder andere citrus, kiwi, granaatappel en druiven leveren, aldus de Iranese organisatie.

Medvedev kondigt miljarden investeringen aan
In een interview met Russische media heeft premier Medvedev een miljarden investering in de agrarische sector aangekondigd. "We zullen zeker extra fondsen beschikbaar stellen aan de sector. Ik ga geen exacte bedragen noemen, maar we hebben het over tientallen miljarden roebels," zei de Russische premier. De ambitie van Medvedev is duidelijk: "We moeten onszelf en anderen voeden. Waarom moeten we constant buitenlands fruit eten?" Naast investeringen in teelt moet een deel van het geld besteed worden aan betere organisatie van retailers en aanbieders. De retailers moeten voor meer Russische producten kiezen. Het huidige budget voor de ontwikkeling van de agro-industriële sector voor 2013-2020 staat op 200 miljard roebel (5,4 miljard dollar) per jaar. Daar zijn de aangekondigde investeringen van Medvedev nog niet in meegenomen.

Russen eten minder groenten en fruit
Uit statistieken over augustus 2014 en augustus 2013 blijkt dat inwoners van Novosibirsk, in midden Rusland, minder groenten en fruit consumeren. De consumptie van onder andere brood, pasta en vlees steeg. De gemiddelde consumenten-besteding aan voedsel in de regio, gebaseerd op Russische gemiddelden, lag in augustus op 3341,74 roebel (67 euro). In vergelijking met de voorgaande maand was dat 3,4% goedkoper, maar ten opzichte van december 2013 stegen de uitgaven met 7,9%. Groenten en fruit vertegenwoordigen ongeveer 18,7% van de voedselaankopen.

Europese peren brengen 70% minder op
De perenprijzen lijden onder de Russische boycot. De prijzen zouden tot 70% lager liggen dan vorig jaar. Rusland was de grootste afnemer van Europese peren: meer dan 50% van de export ging naar Rusland. In harde cijfers: in 2013 exporteerde de EU voor een waarde van 313,2 miljoen euro, Rusland was goed voor 179,3 miljoen euro van de export. De belangrijkste perenexportlanden zijn België, Nederland en Litouwen.
Ook In Groot-Brittannië ondervinden de perentelers de gevolgen van de boycot. Hoewel het land de peren niet exporteert zouden de prijzen wel onder druk staan. De Britse perenteelt zal dit jaar uitkomen op 20.000 ton, de vraag wordt geraamd op 150.000 ton. Het verschil wordt goedgemaakt door import.
Op de appelmarkt hebben de Britten minder last van de boycot, verwacht een vertegenwoordiger van English Apples & Pears. De Britten zouden een voorkeur hebben voor de kleinere, binnenlandse rassen.

Tsjetsjenië levert fruit
In Tsjetsjenië wordt een goede appel- en perenoogst verwacht. Telers zoeken naar nieuwe afzetmarkten en kijken daarbij vooral naar de Russische markt. Naar verwachting zal de export uit de voormalige Sovjetrepubliek stijgen.
Het land telt vijf grote agrarische ondernemingen, maar de verwachtingen van deze bedrijven zijn groot. De oogst moet opgeslagen worden om jaarrond te kunnen aanbieden en investeringen in de agrarische sector worden aangemoedigd door de regering.