Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bananen uit de Krim in Moskou

Vietnam en Rusland sluiten handelsovereenkomst

Bulgarije wil een hogere compensatie van de EU voor de telers. Ondanks dat het land een klein aandeel heeft in de agrarische markt, verwachten de Bulgaren wel grote verliezen te lijden. Griekse telers verwachten dat de problemen later deze maand of in oktober het grootst zullen zijn. De hoop is gevestigd op de Turkse markt, waar door de toegenomen export naar Rusland mogelijk een tekort ontstaat. Ondertussen zit de Moldavische regering met de handen in het haar. Het land is geen EU-lid, maar valt wel onder de boycot. Om de telers een compensatie te bieden, is het land in gesprek met onder andere de Wereldbank. En in de Russische supermarkten duiken bananen, citrus en kiwi's op met land van herkomst de Krim.

McDonald's Rusland stopt salade verkoop
De Russische tak van McDonald's schrapt salades van de menukaart. Volgens de fastfood keten is sinds de boycot de kwaliteit van de ingrediënten verslechterd. Omdat de kwaliteit niet langer aan de standaard van McDonald's voldoet zijn de salades van het menu gehaald. Eerder sloten de Russische autoriteiten enkele filialen van de fastfood keten nadat bacteriën op de slabladeren werden aangetroffen. Volgens McDonald's staat de keuze om de salades te schrappen los van de gesloten filialen.

Griekse zorgen voor seizoenspiek
Griekse telers op Kreta en in Preveza maken zich zorgen over de gevolgen van de boycot. In de regio's zijn de grootste tomatentelers te vinden. Die vrezen dat de prijzen zullen dalen als andere landen, bijvoorbeeld op de Balkan en Spanje en Italië, op zoek gaan naar nieuwe markten. De Grieken richten hun hoop op de Turkse handelsovereenkomst met Rusland. "Als de Turken niet aan de Russische vraag kunnen voldoen, verwachten we dat de Turken Griekse tomaten gaan kopen," zegt een Griekse tomatenteler.
Op Kreta heeft men een goede komkommeroogst. Veel komkommers werden direct of via Polen naar Rusland geëxporteerd. In oktober lig de piek van de tomaten-, komkommer-, paprika- en aubergineoogst. De telers verwachten problemen met het vinden van nieuwe markten. Daarnaast is er concurrentie van Spaanse en Italiaanse producenten die hun producten naar Griekenland exporteren. Er worden verliezen van 60 miljoen euro verwacht op een totale opbrengst van 200 miljoen euro.

In Preveza liggen de komkommerprijzen tussen de 13 en 15 cent, wat niet slecht is. Ook voor andere producten liggen de prijzen nog op een normaal niveau. Vanaf 25 september worden problemen verwacht. Rond deze datum ligt de piek in de tomatenoogst, waarvan een groot deel via Bulgarije naar Rusland geëxporteerd werd. Deze telers vestigen hun hoop op een tekort in Turkije.

In Imathia begon het seizoen goed, maar begonnen de prijzen rond 165 augustus te dalen. De impact van de boycot is beperkt, doordat de regio niet naar Rusland exporteert. Ook in Filiatra zijn de gevolgen nog te overzien. Wel worden prijsdalingen verwacht.

Bananen van de Krim?
In Russische supermarkten duiken na Wit-Russische ananas ook bananen van de Krim op. De 'lokale' bananen zijn goedkoper dan de importbananen die eerder in de schappen lagen; 1005 roebel (20 euro) per kilo voor importbananen tegen 56 roebel (1,1 euro) per kilo voor bananen van de Krim. Naast de bananen van de Krim worden ook citrus en kiwi's aangeboden onder het label 'Made in Crimea'.

Vietnam sluit handelsovereenkomst
Volgens het Russische persbureau hebben Rusland en Vietnam een handelsovereenkomst gesloten. Het Aziatische land gaat Rusland van agrarische producten voorzien, waaronder groenten en fruit. Er zijn afspraken gemaakt over samenwerking van de douanes.

Moldavië met handen in het haar
De Moldavische regering zit met de handen in het haar. Het land is geen lid van de EU en kan daarom geen gebruik maken van de EU-compensatie. De regering is in onderhandeling met verschillende partijen om een bedrag van 146 miljoen lei (33 miljoen euro) bij elkaar te halen om appel- en pruimentelers te compenseren. Om de telers een compensatie te kunnen bieden richt het land zich onder andere tot de Wereldbank voor een financiële injectie van 10 miljoen dollar.

Bulgarije wil hogere compensatie
Bulgarije vraagt om een hogere Europese compensatie voor fruit- en groentetelers. De Bulgaarse minister van landbouw, Vassil Groudev, maakt zich bij de Europese Unie hard voor tijdelijke extra Europese steun. De regering van het Oost-Europese land hamert op buitengewone maatregelen om de telers van sommige fruit- en groentesoorten te compenseren. Alleen de compensatie voor appelen en peren is niet voldoende. Bulgarije verwacht meer compensatie bij de andere groente- en fruitsoorten. Ondanks het lage aandeel in de agrarische markt denkt het land grote verliezen te lijden door de Russische boycot van Europese producten.