Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Effectief gebruik luchtlaag met 'Dubbeldak'

Het 'Dubbeldak' is een innovatief daksysteem dat binnen de bewaarsector steeds vaker wordt toegepast. Het idee voor het Dubbeldak is geboren bij de bouw van een nieuwe bewaring voor Op 't Hof (Sirjansland, Zeeland).

Het principe van een dubbeldak is eigenlijk eenvoudig. Overdag warmt de lucht tussen de dakplaten sneller op dan de buitenlucht door gebruikt te maken van zwarte dakpanelen. 's Nachts koelt de luchtlaag in de daklaag juist verder af vanwege de grotere uitstraling. Overdag is de extra warme lucht te gebruiken om het te bewaren product efficiƫnter te drogen en 's nachts is de koelere lucht te benutten voor het koelen van het te bewaren product.

Door gebruik te maken van een dubbeldak kan aanzienlijk bespaard worden op het verbruik van gas en elektriciteit. Het aantal draaiuren van de ventilatoren kan sterk verminderd worden. Ook gebeurt het drogen ca. 12% effectiever met volledig droge lucht in vergelijking met de vochtige lucht na propaanverbranding.



Investeren met subsidie

Uiteraard vraagt een dergelijk daksysteem een investering, maar voor dit soort klimaatbewuste bewaarconstructies kan subsidie aangevraagd worden. Het dubbeldak boven de bewaarloods voldoet aan alle criteria van de subsidieregeling met betrekking tot onder meer energiebesparing, reductie van CO2-emissie en het belang voor de regionale economie. Een dubbeldak is in principe toe te passen op elke bewaarloods. De voordelen zijn vergelijkbaar met die van zonnepanelen en de meerkosten vallen relatief mee.



Bron: Omnivent

Publicatiedatum: