Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië wil van boycot af

Rusland ruilt graan voor Egyptische en Turkse groenten en fruit

Moldavië kampt met grote problemen. Het land zag in de eerste maanden van dit jaar de export groeien, met name naar Rusland, maar wordt nu hard getroffen door de Russische boycot. Omdat het land geen EU-lid is, staat het er alleen voor. Moldavië spant zich in om aan de Russische eisen te voldoen en er zijn berichten dat de sancties opgeheven kunnen worden als Moldavië aan de Russische eisen voldoet. Aan de andere kant dreigen de Russen Oekraïne te boycotten als er via dat land Moldavische producten in Rusland terecht komen. In verschillende regio's wordt flink geïnvesteerd om de productie te verhogen en daarmee zelfvoorzienend te worden. En om de import te bevorderen, zijn de importheffingen voor Turkije verlaagd, ruilt Egypte groenten en fruit tegen graan en wordt Pakistan bezocht om de mogelijkheden te bekijken.

De prijzen in Rusland blijven stijgen. Hoewel enkele seizoensproducten goedkoper kunnen zijn, kosten met name vlees en kip aanzienlijk meer. Volgens Poetin wordt de stijging niet volledig veroorzaakt door de boycot maar zijn er bedrijven die de prijzen extra opdrijven. Russen kunnen een klacht indienen bij Russische instelling die toezicht houdt op monopolievorming als de prijzen extreem stijgen.

Rusland importeert meer uit Marokko
Volgens de Russische minister van Landbouw is de import uit Marokko explosief gestegen. In de eerste zeven maanden van dit jaar zou er meer agrarische producten geïmporteerd zijn uit het Noord-Afrikaanse land dan in het hele jaar 2013. Marokko is een grote leverancier van groenten en fruit voor de Russische markt, ongeveer 70% van de export bestaat uit AGF. Op haar beurt is Rusland een belangrijke leverancier van graan voor Marokko.

Egypte ruilt groenten en fruit tegen graan
De Russische regio Omsk, ter hoogte van Kazachstan, wil de handelsbetrekkingen met Egypte verder uitbouwen. Onlangs ontmoetten vertegenwoordigers van Omsk en Egypte elkaar om langetermijncontracten te bespreken. Omsk wil graan exporteren naar Egypte en in ruil daarvoor groenten en fruit importeren.

Moldavië exporteert 38% meer
Over de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Moldavië 256,2 miljoen dollar groenten en fruit. AGF was daarmee goed voor een vijfde van de totale export en vergeleken met dezelfde periode in 2013 lag de export van gewassen 38% hoger. De toegenomen export wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van de graanexport. Appelen, peren en druiven werden minder geëxporteerd. De belangrijkste exportmarkt van Moldavië is Rusland (16%), gevolgd door Turkije (12,4%), Oekraïne (7,8%) en Roemenië (7,5%).

Moldavië aast op opheffen boycot
Als Moldavië aan de fytosanitaire eisen van Rusland kan voldoen is Rusland bereid de boycot van Moldavische producten op te heffen. Moldavië kan maar moeilijk een afzetmarkt vinden voor onder andere appelen, waardoor de regering diep in de buidel moest tasten voor compensatieregelingen. Moldavië is geen lid van de EU en staat er daarom voor compensatieregelingen alleen voor. Het Moldavische ministerie van Landbouw reageerde verheugd en beloofde zich in te spannen re-export van Europese producten te voorkomen. Moldavië teelt jaarlijks ongeveer 300.000 MT appelen, waarvan 93% naar Rusland geëxporteerd werd. De EU verhoogde de appelquota voor dit jaar van 40.000 MT naar 80.000 MT.

Oekraïne doorvoerhaven Moldavisch fruit
Of de boycot van Moldavische producten opgeheven gaat worden is nog niet zeker. De Russische autoriteiten dreigden eind vorige week Oekraïense producten, onder andere appelen en druiven, te boycotten uit angst voor re-export van Moldavisch fruit. Volgens de Russen voldoen de Moldavische producten niet aan de fytosanitaire eisen en om te voorkomen dat de producten via Oekraïne naar Rusland geëxporteerd worden, dreigen de Russen met een boycot van Oekraïens fruit.

Krasnodar graanschuur van Rusland
In het zuiden van Rusland, op de oevers van de Zwarte Zee ligt de regio Krasnodar. De regionale regering heeft grote verwachtingen van de agrarische potentie van het gebied, met name Kuban. Het klimaat is gunstig en Kuban wordt gezien als de leidende agrarische regio van het land. Tomaten uit Kuban zouden tot in de Oeral en Siberië gewild zijn. Ook in Moskou en St. Petersburg stijgt de vraag naar producten uit de regio. Sinds de boycot wordt er meer geïnvesteerd in de groenten- en fruitteelt in de regio. Krasnodar is zelfvoorzienend en houdt dan nog product over andere regio's te bevoorraden.

Rostov wil jaarrond telen
Ten noorden van Krasnodat ligt de regio Rostov. De regio wil de groenten- en fruitteelt met 80.000 MT verhogen. De bouw van 6 kassencomplexen moeten bijdragen om de herfst en winter door te komen met eigen teelt. Rostov is volgens de officiële cijfers voor 32% zelfvoorzienend in fruit en voor groenten volledig zelfvoorzienend. Tekorten worden gevuld met import uit Turkije, Egypte en Israël.
Het 16 ha tellende complex moet de regio helemaal zelfvoorzienend maken. Het productievolume van de kassen wordt op 9650MT per jaar geraamd, de kosten van het project zijn 1,8 miljard roebel (36 miljoen euro).

Minder import uit niet-CIS-landen
Volgens de Russische douane heeft het land in augustus 15,6% minder geïmporteerd uit landen die geen onderdeel zijn van de Commonwealth of Independent States dan in juli. De Commonwealth of Independent States bestaat uit 9 voormalige Sovjetrepublieken. De gevolgen van de boycot zijn duidelijk te zien in de importcijfers, voor groenten en fruit ging de import hard onderuit. Ten opzichte van juli werd in 73,2% minder geïmporteerd dan in augustus.

Minder importbelasting voor Turkse producten
Turkije gaf eerder aan volgend jaar de export naar Rusland te willen verdriedubbelen ten opzichte van 2013. Daarmee moet de export uitkomen op 3 miljard dollar. Dat doel is haalbaar, denkt de Turkse exporteurs vereniging. Wat een barrière kan vormen zijn de importheffingen die betaalt moeten worden, maar die worden nu verlaagd. Turkije importeert jaarlijks ongeveer net zoveel graan uit Rusland als dat het land voedsel exporteert naar de Russische markt; 3 miljoen ton.

Rusland steunt Pakistaanse export
Een delegatie van 20 Pakistaanse exporteurs bezocht de World Food Moscow. De Pakistanen wisten de Russen er van te overtuigen dat hun producten veel potentie hebben en er de laatste tijd veel vooruitgang geboekt is om aan de EU-eisen te voldoen. Daarmee wist Pakistan een boycot van de EU te voorkomen. De Russen zijn nu geïnteresseerd in de stappen die gezet zijn en de mogelijkheden om meer producten uit Pakistan te importeren. Het land kan Rusland vooral mandarijnen en aardappelen leveren.

Paddenstoelen nieuwe groeimarkt Rusland
Na de instelling van de boycot doken al snel omgekatte paddenstoelen op in de Russische supermarkten. Het grootste deel van de paddenstoelen op de Russische markt wordt geïmporteerd, onder andere uit Polen. De binnenlandse padden-stoelenteelt is relatief klein en kostbaar. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge kosten voor de compost. De Russische telers importeren de compost uit Europese landen, maar daardoor wordt 50% van de productiekosten uitgegeven aan compost. Voor bijvoorbeeld Polen ligt dat percentage op 25-30. Russische investeerders stappen nu in de paddenstoelenteelt. De consumptie van champignons in Rusland ligt hoog.

Afrika interessante leverancier
Verschillende Afrikaanse landen tonen interesse in de export naar Rusland. Naast Egypte en Marokko, die herhaaldelijk aangaven de export te willen vergroten en in onderhandeling zijn met de Russen, zijn ook Kenia en Zuid-Afrika geïnteresseerd in deze markt. Hoewel Zuid-Afrika veel exporteert naar de EU en het Midden-Oosten is Rusland met 12% van de export het grootste land waarnaar geëxporteerd wordt. De Russen willen graag meer citrus, druiven en appelen uit het Afrikaanse land importeren. De handel met Kenia bestaat nog vooral uit koffie en thee, maar de Kenianen hopen dat door de sancties de weg voor hen open ligt. Onderhandelingen zouden sneller verlopen en importheffingen lager uitvallen, wat gunstig is voor de Keniaanse exporteurs.