Tholen - De eerste paal van het nieuwe veredelingscomplex van Hazera is geslagen. De volledige cruciferen-veredeling (brassica ofwel koolgewassen en radijs) van het bedrijf geschiedt vanaf 2016 in Warmenhuizen. Bij het complex komt 24.400 m2 glas te staan, verdeeld in onderzoeks- en teeltafdelingen, alles ten bate van onderzoek en ontwikkeling.
Slaan van de eerste paal door de wethouders van Schagen
Gisteren werd in Warmenhuizen officieel de eerste paal van het nieuwe veredelingsstation van Hazera de grond in geslagen, maar op het terrein wordt momenteel al hard gewerkt. Er wordt 8750 m2 wateroppervlak gegraven, bestaande uit een wadi en omringende sloten. Dit ter compensatie van het nieuw te realiseren verhard oppervlak. Hazera bouwt in Warmenhuizen 1.350 m2 kantoorgebouw en laboratorium, 3.300 m2 verwerkingsruimte en daarnaast uiteraard de kassen voor onderzoek en veredeling.
Een cadeau namens Seed Valley voor de nieuwe vestiging van Hazera
Brassica en radijs
De locatie wordt geheel ingericht voor de veredeling van Brassica en radijs. De afdelingen voor koolteelt (12.000 m2) worden uitgerust met standaardglas en zijn gedeeltelijk verwarmd, evenals de kassen voor de radijsteelt (ca 11.000 m2). Ze worden wel voorzien van gaascompartimenten: een soort tentjes om de gewaslijnen te kunnen isoleren om gecontroleerd te kunnen kruisen. De onderzoekskassen, 20 afdelingen verdeeld over 1.400 m2, worden uitgerust met verwarmings- en scherminstallaties, tafels en betonnen vloeren. Het project wordt begeleid door DLV Glas & Energie. Zij begeleidden al 25 jaar projecten van Nickerson-Zwaan: eerst in Barendrecht, toen in de Plukmadesepolder en later ook in Rilland en Tuitjenhorn. Het bedrijf is momenteel ook bezig met de tweede fase van suikerbietveredelaar SESvanderhave. Lijken de veredelingsstations veel op elkaar? "Zeker voor de kleine onderzoeks- en veredelingsafdelingen is het weer helemaal anders. Voor elk gewas, voor elke teelttechniek worden er weer andere eisen aan gesteld", vertelt projectleider Dick Marck. Volgend jaar wordt begonnen met de bouw van de kas van Hazera in Warmenhuizen en in 2016 moet het complex klaar zijn.
Dick Mark, DLV Glas&Energie
Erwin Cardol, Seed Valley, met Emiel Oost en Lando van Doorn van Hazera
Wethouders
De eerste paal werd in de grond geslagen door wethouders Jelle Beemsterboer en Jan Bouwes van de gemeente Schagen. Mede door hun inzet en die van andere bestuurders en organisaties is het uiteindelijk toch mogelijk geworden het complex in Nederland te bouwen, maar makkelijk ging dat niet. Al in 2008 waren er goedgekeurde plannen voor het nieuwe complex en werd grond aangekocht, maar om diverse redenen kon daar niet gebouwd worden. Even dreigde er door de stagnerende plannen zelfs uitgeweken te worden naar het buitenland, maar na een grondruil ("En een goed gesprek aan de keukentafel", aldus Emiel Oost, hoofd onderzoek bij Hazera) en met steun van diverse overheidspartijen en Seed Valley, de koepelorganisatie van de zaadbedrijven in de regio, kon er toch in Warmenhuizen gebouwd worden.
Seed Valley
"In Seed Valley zijn internationaal toonaangevende zaadbedrijven verenigd. Innovatie is hun core bussiness", speechte Jan-Willem Breukink, voorzitter van Seed Valley en directeur van Incotec. "Daarom zijn we ook trots op de keuze van Hazera en van Limagrain om zich hier te vestigen."
Nu werkruimte, over twee jaar een nieuw complex.
Volgens Hans van den Heuvel, Hoofd R&D van Hazera Seeds is innovatie, vernieuwing van producten, van levensbelang voor de sector. "Een sector die crisisbestendig is gebleken in de afgelopen jaren. De investeringen die we doen zijn groot en gericht op de lange termijn: lokale en regionale ondernemers hebben daar direct baat bij. Datzelfde geldt uiteraard voor de telers van brassica en radijs wereldwijd."
DLV glas & energie
Onno Zwaan
DLV glas & energie