Bananenteelt in Rusland?

Europese telers vinden compensatie onvoldoende

Hongarije maakt bekend voor 4295 ton compensatie te krijgen van de Europese Commissie. En Nederland publiceerde de verdeling van de compensatie. Daarbij komen ook kolen, bloemkool, broccoli en champignons in aanmerking voor een vergoeding. Volgens Copa-Cogeca zijn de maatregelen een stap in de goede richting, maar moet er meer actie ondernomen worden in januari. In Rusland blijkt de stad Novosibirsk het toch voor elkaar te krijgen om de supermarkten gevuld te houden. En retailketen X5 neemt drie winkels over in St. Petersburg van Detskoselsky. Opvallend is dat de regio Tahtyp bekend maakte dat er bananen geteeld worden.

Copa-Cogeca: compensatie niet genoeg
Hoewel de Europese organisatie Copa-Cogeca blij is met de nieuwe compensatieregeling die de Europese Commissie eerder deze week bekend maakte, denkt de organisatie dat er meer nodig is. De 165 miljoen euro extra is een stap in de goede richting, maar Copa-Cogeca denkt dat er in de winter extra maatregelen nodig zijn. Pekka Personen zegt in een persbericht: "In januari moet er meer actie ondernomen worden om te voorkomen dat de groenten- en fruitmarkt instort. Het seizoen piekt in die maand en de volumes zijn dan veel groter."

Hongarije krijgt compensatie voor 4295 ton
Brussel geeft Hongarije compensatie voor 4295 ton groenten en fruit, dat meldt het Hongaarse ministerie. Deze compensatie valt onder de nieuwe regeling. Er zouden 226 Hongaarse telers een claim hebben ingediend, maar die hadden geen toegang tot de eerste compensatieregeling.

Dijksma past steunmaatregel aan
Staatssecretaris van Economische Zaken Dijksma heeft de maatregelen voor compensatie aangepast aan de nieuwe EU-regeling. In de Staatscourant publiceerde de regering de nieuwe maximum bedragen voor gratis uitdelen van producten, het vinden van andere bestemmingen en niet oogsten van groenten en fruit. Daarbij is er ook ruimte voor kool, bloemkool, broccoli en champignons. De compensatie voor deze producten is afkomstig uit de extra 3000 ton groenten en fruit die elk EU-land mag compenseren. Bekijk hier de exacte bedragen.

Bekijk ze hier.

Protesten tegen compensatieregeling
Op de Belgische website trends.be schrijft Wolfgang Riepl dat de landbouwsector moet stoppen met klagen als het tegenzit. Elke normale bedrijfstak houdt rekening met conjunctuurschommelingen, dat zou de landbouw ook moeten doen. De compensatie zou zich dan ook vooral moeten richten op het openen van nieuwe markten. De voorzitter van English Apples&Pears betoogt dat de EU mede verantwoordelijk is voor de overschotten die nu ontstaan. Er is volgens hem teveel EU-geld naar onder andere Polen gegaan om de opslagfaciliteiten te verbeteren.

Nederlandse appelteler laat consument appel oogsten
Een fruitteler uit Vrouwenpolder zit met zijn handen in het haar omdat hij zijn appelen niet verkocht krijgt. Oorzaak van de stagnerende verkoop is de Russische boycot. Vanaf zaterdag stelt de teler zijn boomgaard open voor consumenten om appelen te komen plukken. kosten: 50 cent per kilo. Daarmee hoopt hij de schade te beperken. De appelen moeten geoogst worden, anders dragen de bomen volgend jaar geen vrucht. De EU biedt een compensatie van 6 cent per kilo, te weinig om de plukkosten te dekken.

Oekraïense appelexport steeg fors
De export van appelen naar Rusland was in augustus 11 keer groter dan een maand eerder. Het exportvolume kwam uit op 3000 ton, 4 keer meer dan een jaar eerder. Daarmee was Oekraïne de vijfde grootste appelexporteur naar Rusland in augustus. Een jaar eerder stond het land op de elfde plek. De groei is mede te danken aan de boycot waardoor Poolse en Moldavische appelen niet meer beschikbaar zijn. Het Oekraïense hardfruit concurreert met de Russische appel op prijs en kwaliteit.

Russische industriesteden bloeien op
De autoriteiten investeren een deel van de 32 miljard roebel (640 miljoen euro) in industriesteden. Het bedrag is bedoeld om de agrarische sector verder te ontwikkelen. In Pikalevo is een hightech teeltcomplex geopend waar onder andere komkommers, tomaten en kruiden geteeld worden. De stad levert aan St. Petersburg. In de toekomst zullen de producten ook in Moermansk en Archangelsk op de markt gebracht worden.

Geen tekorten in Novosibirsk
De angst dat er een groenten en fruittekort zou ontstaan in Novosibirsk, een stad met ruim een miljoen inwoners, is ongegrond. De stad nabij de grens met Kazachstan heeft nieuwe leveranciers gevonden. Wit-Rusland, Turkije en landen in Centraal-Azië exporteren meer groenten en fruit naar de stad. Via de Khiloksky markt in de stad wordt jaarlijks 250.000MT groenten en fruit gedistribueerd, 65-70% van deze producten zijn afkomstig uit Oezbekistan. In de afgelopen weken is de prijs voor komkommers en tomaten gestegen, doordat het oogstseizoen voorbij is en de voorraad opraakt. De nieuwe oogst komt uit kassen. Prijzen van aardappelen, penen, bieten en kool zouden dalen.

Russen niet blij met Chinese pijnboompit
Russische pijnboompittelers maken er meer werk van om duidelijk te vermelden dat het om Russisch product gaat. De Chinese pijnboompitten die op de markt komen zijn kwalitatief minder en hebben een bittere smaak, waardoor consumenten de pitten links laten liggen. De pijnboompitten worden ook vermengd om de prijs van de Russische pitten te drukken. Het land van herkomst is alleen in een laboratorium te achterhalen.

Bananenteelt in Rusland
Tijdens het oogstfeest Urtun Toyi in Chakassië streefden verschillende regio's om de prijs van mooiste groentekunstwerk en grootste groente. Opvallend was echter dat de Tahtyp, een regio in het oosten van Rusland ter hoogte van Mongolië, bekend maakte dat er bananen geteeld worden in de regio. Eerder slaagden telers er al in om in deze regio sinaasappelen en druiven te telen.

X5 neemt winkels Detskoselsky over
De supermarktketen X5 heeft een aantal winkels van Detskoselsky overgenomen. Detskoselsky heeft twee fabrieken waar melk, groenten en aardappelen produceren. De winkels werden vooral gebruikt om de eigen producten af te zetten. In april van dit jaar waren er in St. Petersburg nog 10 winkels van Detskoselsky te vinden. Nu zijn er nog drie over. X5 wil deze drie winkels overnemen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.