Oekraïne oogst 7% meer groenten

Niet alle Russen bang voor prijsstijgingen deze winter

De zorgen over prijsstijgingen in de wintermaanden door een te lage opslagcapaciteit in Rusland, wordt niet door iedereen gedeeld. De regering van de regio Omsk verwacht geen problemen, sterker nog er zou genoeg zijn om ook aan andere regio's te leveren. De Duitse retailer Metro wil extra filialen openen in het centrum van Moskou. In Oekraïne viel de oogst hoger uit dan vorig jaar. Door de onlangs ingestelde boycot moet Oekraïne zich meer op de binnenlandse markt richten, denkt de regering. Kastelers in Oekraïne lijken weinig last te krijgen van de boycot; de seizoenen zijn nagenoeg voorbij.

Omsk klaar voor de winter
Waar in enkele Russische regio's hogere prijzen verwachten in de wintermaanden, mede omdat er te weinig opslagcapaciteit is, denkt de regering van Omsk daar geen last van te krijgen. De regio zou voor de belangrijkste groenten en aardappelen zelfvoorzienend zijn. Alleen de komkommeroogst valt tegen door de koele zomer. Volgens de statistieken komt de aardappeloogst uit op 800.000 MT, daarvan kan een deel aan andere regio's in Rusland geleverd worden. Voor bieten geldt eenzelfde beeld, alleen voor wortelen, knoflook en uien moet de regio extra invoeren. De regio zou ongeveer 100.000 MT groenten in opslag hebben, waarvan een deel tot juni 2015. Daarnaast werkt de regionale regering aan een voorraad appelen en bananen. Ook moet er een aardappelverwerkingsfabriek gebouwd worden en wordt er geïnvesteerd in een extra 1050 ha geïrrigeerde landbouwgrond.

Supermarkt Metro wil uitbreiden in Moskou
De Duitse retailer Metro ontwikkeld een nieuw en compact formaat van de winkel voor het centrum van Moskou. De retailer benadrukt dat de Moskovieten door deze formule makkelijker en sneller toegang krijgen tot de supermarkt. Ook wil Metro convenience stores ontwikkelen voor Moskou.

Focus op binnenlandse markt
Oekraïne moet meer focussen op de binnenlandse markt, aldus de Oekraïense minister van Landbouw en Voedselvoorziening. Rusland sloot de grenzen voor Oekraïense groenten en fruit na een conflict over de land-van-herkomstlabels op de producten. Rusland importeerde vorig jaar voor 9,28 miljard groenten en fruit uit Oekraïne. De sancties zouden opgeheven worden als Oekraïne de producten op de vereiste manier labelt.

Kastelers Oekraïne nauwelijks getroffen
Oekraïense kastelers lijken niet getroffen te worden door de Russische boycot. Het komkommerseizoen is voorbij en het tomatenseizoen is in de slotfase. De volumes die nog beschikbaar zijn worden nu op de binnenlandse markt gebracht en enkele telers kijken naar Wit-Rusland. De prijzen voor komkommers en tomaten dalen snel.

Goede oogst Oekraïne
Op 1 oktober kwam de totale aardappeloogst uit op 23,3 miljoen MT. Dat is 2 miljoen MT, of 9,4%, meer dan in 2013, dat maakte het Oekraïense ministerie bekend. De groente-oogst komt uit op 7,6 miljoen MT, dat is 500.000 MT (7%) meer dan vorig jaar. De oogsten in het oosten van het land vallen echter 41,2% lager uit. In Luchansk werd 167.400 MT geoogst, dat is 117.200 MT minder dan vorig jaar. Ook de annexatie van de Krim en de problemen rond Donetsk leveren een verlies op tussen de 450.000-570.000 MT.

Helft Iranese meloenen geschikt voor export
De Iranese organisatie van meloenentelers is zeer te spreken over de eigen producten en de exportmogelijkheden naar Rusland. Ongeveer 50% van de meloenen zou in aanmerking komen voor export. Iran hoopt een duurzame relatie op te kunnen bouwen en wil een blijvend marktaandeel verwerven.

Turkije exporteert massaal naar Rusland

Turkije vult het tekort aan levensmiddelen in Rusland op, meldt website deutsche-wirtschafts-nachrichten.de. In de eerste negen maanden van dit jaar hebben Turkse producenten 53 procent van hun groenten naar Rusland geëxporteerd. Turkije trekt zich daarmee niets aan van de richtlijnen van de EU. Van tevoren had Brussel alle jonge industrielanden gewaarschuwd voor groente- en fruitexport naar Rusland. Maar Turkije voelt zich vanwege de Syrië-crisis sterk genoeg om over de voorschriften van Brussel heen te stappen.

Vergeleken bij de eerste negen maanden van vorig jaar steeg de export van verse groenten naar Rusland met 30% en bereikte 413.602 ton. De exportinkomsten uit export naar Rusland stegen met 9% naar 292 miljoen Amerikaanse dollar (228,8 miljoen euro). Rusland is daarmee de belangrijkste Turkse afzetmarkt voor groenten. Daarna volgen Bulgarije, Duitsland, de Oekraïne en Roemenië.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven