Tractorgirl begint 4 november aan haar Zuidpool-­‐expeditie

Op dinsdag 4 november a.s. begint 'Tractormeisje' Manon Ossevoort aan Antarctica2, haar Zuidpool-expeditie per tractor. Eerst vliegt ze naar Kaapstad om vanuit daar met haar begeleidingsteam de oversteek te maken naar de rand van Antarctica. Daar staat de speciaal voor deze expeditie geprepareerde tractor, een Massey Ferguson 5610, klaar voor de ruim 5000 kilometer lange expeditie naar het meest zuidelijk gelegen punt van Antarctica, de geografische Zuidpool. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse, verwacht Manon tot de tweede week van januari op expeditie te zijn. De expeditie is via video-blogs en dagelijkse upda-tes en zelfs gedeeltelijke live-streaming via de expeditie-website www.antarcticatwo.com te volgen.

Dromen moet je doen!

Ooit bedacht Manon om met een tractor naar het 'einde van de wereld' te reizen. "Eén van mijn doelen was om onderweg op zoek te gaan naar inspirerende verhalen en projecten van 'doeners' en met heel veel mensen te praten over hun dromen", vertelt theatermaker Manon. Acht jaar geleden begon het `Tractormeisje' haar reis vanaf het festival Oerol op Terschelling om uiteindelijk na bijna 4 jaar op 'Kaap de Goede Hoop' te stranden. Alle dromen, die haar onderweg werden aangereikt, reisden met haar mee in een kist achterop haar tractor. Ondanks de tegenslag dat haar reis noodgedwongen stopte op het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent, bleef Manon ervan overtuigd dat ze de reis ooit nog een keer af wilde maken. Ze werd daarbij geïnspireerd door de missie van Sir Edmund Hillary die in 1958 met drie Massey Ferguson TE20 tractoren de Zuidpool bereikte.

Het tweede deel van de reis

Vier jaar geleden benaderde Manon de Nederlandse importeur van Massey Ferguson en die legde haar plannen voor bij de directie van Massey Ferguson in Frankrijk. De enthousiaste reactie op de directieburelen werden omgezet in concrete plannen om eind 2014 gereed te zijn voor een bijzondere expeditie naar Antarctica. Een technisch team werd geformeerd, een tractor gereed gemaakt en een trainingspro-gramma in elkaar gezet. Onder erbarmelijke omstandigheden hebben Manon, de tractor, de monteur en begeleiders uitgebreide koud-weer-testen ondergaan, terwijl het complete expeditie-team een polaire opleiding heeft gevolgd bij doorgewinterde poolreizigers Matty McNair en haar dochter Sarah McNair-Landry. De komende periode hoopt het `Tractormeisje' online nog duizenden dromen van mensen te verzamelen tijdens de expeditie via haar website tractormeisje.nl. Alle dromen zullen met haar mee op avontuur gaan.

Min 40 graden

De expeditie moet kunnen rekenen op eenvoudige en betrouwbare techniek van de tractor (MF 5610). Die moet temperaturen tot min 50 graden verdragen, op een hoogte van 3400 m kunnen functioneren en door diepe, zachte sneeuw vooruit kunnen komen. Met het AgcommandTM telematica systeem wordt alle technische informatie online doorgestuurd naar de expeditie-website zodat ook de prestaties van de tractor `live' te volgen zullen zijn voor het publiek, evenals de verhalen van Manon en haar teamgenoten. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven