Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teun Paarlberg, G. Sevenhuysen:

"Hectiek in uienmarkt van begin seizoen is echt voorbij"

Tholen - Er zijn in de eerste fase van het seizoen gigantische volumes uien naar Afrika gestuurd, maar momenteel is het een stuk rustiger. Een oorzaak hiervan is volgens Teun Paarlberg van exporteur G. Sevenhuysen uit Warmenhuizen dat er enorme risico's zijn genomen door exporteurs die krediet hebben gegeven. "Zij gingen eerst exporteren en dan achter hun geld aan. Die Afrikanen bleven natuurlijk wel bestellen, maar nu krabben verschillende exporteurs achter hun oren waar het geld blijft. Daarom is het een stuk rustiger geworden. Wij zijn zelf geen grote Afrika-exporteur, maar werken op basis van gedeeltelijke vooruitbetaling en hebben in Afrika geen euro uitstaan."

Volgens Teun is de Afrikaanse markt door de lage prijzen bij de start van het seizoen redelijk overvoerd. "Wij deden in het begin van het seizoen vrij veel op Braziliƫ, maar toen de uienprijs hier begon te stijgen is die markt bijna volledig weggevallen. Hetzelfde gebeurde met de export naar Midden-Amerika en het Midden-Oosten. Dat liep in het begin van het seizoen vrij goed, totdat de uienprijzen 30-40% werden opgeschroefd. De telers werden als schuldige aangewezen voor de hogere prijs, maar in onze optiek hebben enkele grote verpakkers de prijzen opgeklopt. Hierdoor is een negatieve spiraal ontstaan. En dat was jammer, want we waren net lekker bezig om een grote uienvoorraad weg te werken."

"Per saldo hebben we toch wel een probleem als Afrika minder uien afneemt. Je ziet nu ook dat de prijzen beginnen te zakken naar een niveau rond de 12/13 cent in de baal. We hebben voldoende werk, maar de echte hectiek die we in augustus en september hadden, is goed over", zegt Teun. Op langere termijn ziet hij het somber in voor het uienexportseizoen. "Senegal gaat traditioneel in februari dicht. Het Oostblok heeft voldoende uien en Rusland komt niet aan de markt. Het Verre Oosten zal tot december/januari nog wel bestellen, maar daarna voor een deel wegvallen. En naar het Midden-Oosten gaan al bijna geen uien toe, omdat ze voorzien worden door Iran en omliggende landen. Midden-Amerika zal straks weer aflopen, al pakt misschien Braziliƫ straks de draad weer op met lagere prijzen voor superkwaliteit. Voor de langere termijn houden wij onze adem in."

Voor meer informatie:
Teun Paarlberg
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel. 0226-320224
Fax. 0226-316166
[email protected]
www.sevenhuysen.nl