Economie Rusland onderuit

In de Westerse media was al langer te lezen dat de Russische economie lijdt onder de opgelegde sancties. De laatste tijd geven ook meer Russische instanties toe dat de economie in zwaar weer verkeerd. De Russische economie kampt met een aantal grote problemen. In de eerste plaats de kapitaalvlucht. In reactie op de annexatie van de Krim legde de EU sancties op aan een aantal banken. Daardoor trokken investeerders zich terug en haalden de rijken der aarde hun geld van de Russische bankrekeningen. Dit jaar is al meer dan 100 miljard dollar uit Rusland gesluisd. De Russische Centrale Bank verwacht een kapitaalvlucht van 128 miljard dollar (102 miljard euro). In eerdere berichten ging men uit van een kapitaalvlucht van 90 miljard dollar.

De waarde van de roebel is inmiddels ook fors gedaald. Tegen de euro is de munt bijna 20% in waarde gedaald. Ook op de beurzen gaat het niet zo goed als in voorgaande jaren. Dit jaar waren er twee beursgangen met een totale waarde van 3 miljard dollar. Vorig jaar waren er tot halverwege november 35 emissies met een totale waarde van 28 miljard dollar. Ook de economische groei voor volgend jaar is naar beneden bijgesteld. Voor volgend jaar wordt rekening gehouden met een inflatie van 6-6,5%. Bijkomend probleem is de lage olieprijs, de belangrijkste inkomstenbron van Rusland. Bij het opstellen van de begroting ging de regering uit van een dollar prijs van 100 dollar per vat. Een econoom berekende dat elke dollar die de olieprijs zakt, het land 2 miljard dollar aan inkomsten misloopt. Om de schade te beperken schafte de Centrale Bank de bandbreedte waarbinnen de roebel aan waarde kan veranderen af. Daardoor is de munt volledig vrij gelaten, wat een licht positief effect had.

Aan de andere kant hebben veel Russische bedrijven en de overheid grote kapitaalreserves, waardoor de meeste bedrijven grote klappen kunnen opvangen. Slechts 7% van de bedrijven moet op korte termijn herfinancieren. En hoewel ratingbureau Moody's het land afwaardeerde van Baa1 naar Baa2, valt het land daarmee nog altijd binnen de 'investment grade'.

Rusland en China halen de economische banden tussen de landen aan. Gasleveringen van Rusland aan de Aziatische grootmacht vormen de spil in de relatie. In de afgelopen maanden sloten de landen twee grote gasdeals. De deals zijn gesloten voor dertig jaar. De eerste deal, over 38 miljard kubieke meter gas per jaar met een looptijd van 30 jaar, levert Rusland 400 miljard dollar op. De tweede deal gaat over nog eens 30 miljard kubieke meter. Naast dat dit de Russische schatkist veel inkomsten oplevert en het land minder afhankelijk wordt van Europa, is er nog een voordeel. De handel tussen de landen vindt grotendeels plaats in de nationale munten en niet in dollars. En de Chinese banken zijn bereid meer aan de Russen te lenen. Door de sancties van de EU en de Verenigde Staten kunnen Russische banken nauwelijks geld ophalen op de internationale kapitaalmarkten. Door samenwerking met Chinese banken krijgen de Russen iets meer lucht. Een Russische bank zou zelfs overwegen te verhuizen van de beurs in Londen naar de beurs in China.

Armeense export valt lager uit door slechte abrikozenoogst
De Minister van Landbouw van Armenië maakte onlangs de exportcijfers van het land bekend. In de periode tot 7 november zou het land 40.245 ton groenten en fruit geëxporteerd hebben. In het algemeen exporteerde het land minder door een tegenvallende abrikozenoogst.
De export bestond voor 12.717 ton uit fruit, waarvan 5605 ton druiven en 2964 ton perziken. De groente-export komt uit op 6949 ton, 20.582 ton aardappelen werden geëxporteerd.
Een jaar eerder lag de export nog op ruim 47.000 ton, de export over heel 2013 kwam uit op 64.505 ton. De export valt dit jaar lager uit door een gedaalde abrikozenoogst. In 2013 bestond 36% van de export uit abrikozen.
De Armeense regering investeert in evenementen om de export van landbouwproducten te vergroten. Onder andere 150 exporteurs konden naar Moskou reizen om relaties op te bouwen.

Agrarisch industrieterrein in Siberië
Nabij de stad Osinniki, in de regio Kemerovo, wordt gewerkt aan een industrieel complex voor agrarische producten. Het park kost 2-2,5 miljard roebel (44,5-55,6 miljoen dollar). Naast opslagcapaciteit moet het complex ook ruimte bieden aan de verwerkende industrie, onder andere een sapfabriek wordt in het complex ondergebracht. De sapfabriek moet jaarlijks 2 miljoen liter sap produceren. Daarnaast moeten komkommers, tomaten, watermeloenen, zuurkool en zachtfruit in het complex bewerkt worden. Tot nu toe is er al 562 miljoen roebel (12,5 miljoen dollar) geïnvesteerd, in de komende twee jaar komt daar nog 450 miljoen roebel (10 miljoen dollar) bij.

Peru grootste exporteur Rusland van Latijns-Amerika
Volgens een Peruaanse telersorganisatie is het Zuid-Amerikaanse land de grootste exporteur naar Rusland in Latijns-Amerika. Volgens de organisatie groeit de export met 10 miljoen dollar per jaar en kan dit nog verder stijgen door een toenemende vraag. De fruitexport naar Rusland is in de eerste helft van dit jaar met 16% gestegen en zal naar verwachting uitkomen op 80 miljoen dollar dit jaar. Vijf jaar geleden was de export van Peru naar Rusland nihil.

Indonesië overweegt export conserven
De export van Indonesië naar Rusland is tussen 2009 en 2013 verdrievoudigd naar 3 miljard dollar. Beide landen willen de export verder laten groeien naar 5 miljard dollar. Ook overweegt Indonesië de export van ingeblikt fruit naar Rusland. Uit de statistieken blijkt dat het land in de afgelopen vijf jaar geen ingeblikt fruit naar Rusland exporteerde, de export bestond voornamelijk uit diepvriesgroenten en noten.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven