Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël: Nieuwe regelgeving voor eerlijke telersprijzen

Het Israëlische ministerie heeft nieuwe regels opgesteld voor de verkoop van groenten en fruit gericht op het waarborgen van eerlijke telersprijzen. Via de regelgeving zal een maximale winstmarge worden ingesteld voor alle soorten producten. 

Het wetsvoorstel geldt voor groenten en fruit, die als essentieel worden beschouwd in elk huishouden. Hieronder vallen tomaten, komkommers, paprika, uien, kool, aubergines, meloenen, watermeloenen, courgettes, aardappelen, perziken, nectarines, bananen, appels, peren, avocado's en druiven. In het voorstel staat dat groentewinkels de prijs van de telers, de winstmarge en de totale kosten van de productie op een prominente plek moeten weergeven. Het wetsvoorstel gaat nu naar de economische commissie voor een eerste lezing.

Er zijn telers die beweren dat winkelketens de producten tegen te lage prijzen inkopen. In de afgelopen zes jaar zijn de groenteprijzen in Israël gestegen met 30%, terwijl dat in de eurozone slechts 12% was. "Consumenten zijn verplicht om de hoge prijzen te betalen. Dit heeft ook impact op de grootte van de aankopen," zei Ehud Peleg, CEO van de consumentenraad.

Het vastleggen van de winstmarges moet leiden tot een maandelijkse besparing van 300-600 Israëlische sjekel per gezin (62,49-124,98 euro).

Publicatiedatum: