Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VTA: Uientelers leverden op 1 december bijna 30% van hun oogst af

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de uienvoorraad onder een vaste representatieve groep van haar leden. De voorraadinventarisatie met peildatum 1 december 2015 is onlangs afgerond en verwerkt. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april. Uit de meting van december kan worden afgeleid dat het totale uienareaal 2015 van deze referentiegroep met 1,9% was gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. De gemiddelde opbrengst was 56,3 ton netto per ha, waarbij rekening gehouden was met 9,9% tarra. Als gevolg van de toename van het areaal en de iets lagere opbrengst per hectare is een daling van de totale netto opbrengst ingeschat op 3,1% ten opzichte van 2014/2015.



Bij de proefrooiingen in september was al een beeld ontstaan, dat er grote verschillen bestaan tussen telers, niet alleen in opbrengst maar ook in kwaliteit. Dat beeld wordt bij deze meting nog eens bevestigd. Deze verschillen binnen de groep telers komen ook terug in het percentage tarra. Op 1 december 2015 was 29% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). In absolute tonnen ligt de totale voorraad en de vrije voorraad ongeveer op het niveau van het 5-jarige gemiddelde (zie grafiek 2).



Het beeld stemt ook wel overeen met het gevoel dat er vanuit de markt bestaat. De export kende in het begin van het seizoen een iets lager niveau dan vorig seizoen, maar dit is in de laatste maanden wel redelijk gecompenseerd. Tot op heden loopt de export relatief goed.
Publicatiedatum: