VK importeert 50% van zijn levensmiddelen

Volgens de website theguardian.com heeft een recent onderzoek aangetoond dat meer dan de helft van alle levensmiddelen in het Verenigd Koninkrijk afkomstig is uit het buitenland. Het importeren van levensmiddelen heeft nadelige gevolgen voor het milieu in armere landen.

Het land voert voedingsproducten in uit Zuid-Amerika, de EU en Zuid-Oost Azi├ź. Volgens de onderzoekers is meer dan twee derde van het land dat nodig is voor de Britse voedselvoorziening in het buitenland gesitueerd. 64% van de gerelateerde uitstoot van broeikasgassen vindt dan ook buiten de Britse landsgrenzen plaats.

Om aan de groeiende vraag te kunnen beantwoorden, is de omvang van dit areaal sinds 1986 met 23% toegenomen. De CO2-uitstoot, die hiervan het gevolg is, is met 15% gestegen.

Het rapport wijst er bovendien op dat de import weliswaar milieuschade toebrengt aan opkomende landen, het de economische groei in deze landen echter wel bevordert.

Wetenschappers zijn van mening dat de afhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk van geïmporteerde levensmiddelen de zelfvoorzienendheid van het land in de weg staat.

Berekeningen van de National Farmer's Union wijzen uit dat het Verenigd Koninkrijk, tegen het jaar 2040 voor slechts 53% van zijn inwoners voedsel zal kunnen produceren.

Het rapport, dat geschreven werd door Henri de Ruiter, Jennie Macdiarmid, Robin Kastner en Pete Smith, legt uit dat het Verenigd Koninkrijk, in theorie, volledig zelfvoorzienend zou kunnen worden. Dit zou echter wel drastische wijzigingen in het consumptiepatroon met zich meebrengen, met name op het gebied van stimulerende gewassen, dierlijke producten en verschillende soorten groenten en fruit.


Bron: theguardian.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven