Lage uienvraag baart Oekraïense telers zorgen

De lage vraag naar uien in Oekraïne is al meer dan een maand een zorg voor de telers. De afzet was onbevredigend en zelfs een prijzenverlaging voorafgaand aan het nieuwe jaar kon de markt niet aanwakkeren.

Telers uit de zuidelijke regio's van Oekraïne hebben hun uienprijzen momenteel op 0,22-0,25 per kilo staan. Bij levering aan de deur bereiken de prijzen op hun best €0,28-0,30 per kilo. Met andere woorden: de uienprijzen zijn de afgelopen maand met 8-10% gedaald in plaats van, zoals verwacht, gegroeid. In de westelijke regio's, waar de prijzen oorspronkelijk hoger zijn, kunnen uien worden gekocht voor €0,26-0,28 kilo. Dat houdt een daling in van 10% ten opzichte van de maand ervoor. Uien zijn nu goed voor ongeveer 40% van het totale groenten- en fruitaanbod op de groothandelsmarkt Shuvar, in Lviv (een westelijke regio van Oekraïne).

De situatie is vooral kritiek voor de tussenpersonen, die in september en oktober uien kochten voor recordprijzen van €0,27-0,31 per kilo. Voor de komende dagen wordt ook geen sterke stijging van de uienprijzen verwacht aangezien vele teeltbedrijven en tussenpersonen nu pogingen doen niet-standaardproducten te verkopen. Het aanbod hiervan is in december snel gestegen en niet-standaarduien worden nu bijvoorbeeld aangeboden voor €0,17-0,19 per kilo. De vraag is echter zelfs onder deze omstandigheden niet hoog.

Source: fruit-inform.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven