VS: Uienaanbod 7% lager

Een sterke vraag na de feestdagen en zwakke teeltomstandigheden door heel 2015 hebben ervoor gezorgd dat het uienaanbod in winkels scherp gedaald is in vergelijking met het vorige seizoen.

John Vlahandreas van Wada Farms, een Amerikaanse uienleverancier in Idaho, zegt dat hoewel sommige telers in het noordoosten van de VS een lichte toename in opbrengst zagen in 2015/2016, telers in de regio Oregon-Idaho en de staat Washington hun productieniveau omlaag zagen vallen wegens het weer. "Dit jaar had het noordwesten een hete zomer en een koude lente," zegt Vlahandreas.Verminderde productie leidt tot tekorten
Cijfers die vrij zijn gegeven door de Nationale Uienvereniging wijzen aan dat de geraamde productieniveaus van het land in dit seizoen gedaald zijn met 7.524.900 zakken. Vergeleken met vorig jaar is dat een afname van 7,7%. Veel van deze afname wordt toegeschreven aan Oregon-Idaho en Washington, waar de productie cumulatief daalde met ongeveer 5 miljoen zakken.

Vlahandreas zegt dat de afgenomen productie verergerd is door het verlies aan product door krimping tijdens de opslag. "Het gaat om wat er in opslag gaat en en er dan weer uitkomt." Hij wijst op hoe veel uien die dit jaar in uitstekende vorm in opslag gingen drie tot vijf weken later al gebreken begonnen te vertonen. Volgens Vlahandreas moet er altijd inkrimping worden verwacht, maar is dit jaar de mate hiervan hoger dan normaal.

Sterke prijzen en vraag
Volgens Vlahandreas heeft het lage volume aan aanbod geleid tot gunstige marktomstandigheden voor uienleveranciers. "Het heeft ons in de buurt van de $7,00 (€6,44) FOB (Free on Board) gehouden." Vlahandreas verwacht dat deze prijzen later in januari weer zullen dalen als Mexicaanse uien op de markt komen.

Hoewel hoge prijzen goed nieuws zijn voor Amerikaanse leveranciers, zegt Vlahandreas dat veel bedrijven dit seizoen vroeger door hun voorraad heen raken dan normaal. "In plaats van dat wij laat in mei uien uit het noordwesten hebben, zie je dat sommige mensen al in maart afronden. In het begin van het nieuwe jaar is er altijd een stroom aan activiteiten die de prijzen opdrijven. We zullen een paar weken moeten wachten om te zien waar we staan."

Voor meer informatie:
John Vlahandreas
Wada Farms Marketing Group, LLC
Tel: +1 (503) 362-9900

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven