Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Houd r.v. van uien in de gaten!

Koud weer? Voorkom condensvorming en let op verversen!

's Nachts intern ventileren bij vorst zorgt bij minder goed geïsoleerde luiken voor extra kou in de bewaring. Hierdoor ontstaan temperatuurverschillen die tot condensvorming leiden. Daarom is midden op de dag kortdurend intern ventileren beter.Zodra de lucht boven het product afkoelt, koelt het bovenste product ook. De lucht uit het warmere onderliggende product zal op een gegeven moment condenseren tegen de koudere bovenste laag. Het vocht wat hierdoor ontstaat, is slecht voor de bewaarkwaliteit. Condensvorming is te voorkomen door de ruimte op temperatuur te houden. Een klein kacheltje en circulatieventilatoren lossen het probleem op. De combinatie van een warmtestabilisator met circulatieventilatoren aan het plafond is de ideale (geautomatiseerde) oplossing.

CO2 verversen in de winter
Een aantal partijen zal hoger in temperatuur zitten dan normaal. Tot voor kort waren de mogelijkheden om in te koelen beperkt. In geval van rot zorgt een hogere bewaartemperatuur voor meer droogmogelijkheden. Bij het huidige koude winterweer gaan de luiken minder vaak open voor externe ventilatie. Hierdoor kan het CO2-gehalte in bewaring oplopen. Afhankelijk van het ras zorgen hoge CO2-gehaltes voor een verhoging van het reducerend suikergehalte en daarmee voor een slechtere bakkleur. Met voldoende verversing blijft het CO2-gehalte onder de 0,3%. Let op: aardappelen produceren bij 9 °C tot 30% meer CO2 dan bij 7 °C. Pas hier de instellingen voor het verversen op aan.

Advies:
  • Zorg voor voldoende verversing (zo nodig 2 x per dag 10-15 minuten)
  • Blijf (kort) verversen tijdens koude perioden
  • Let op temperatuurschommelingen (dit bevordert kieming en CO2-productie)

Bewaarfase op 'drogen' in plaats van 'bewaren'
Een aantal aardappel- en uiencellen staan nog ingesteld op 'drogen' in plaats van 'bewaren'. Door middel van de instelling 'dagduur periode' wordt per dag een aantal keer met buitenlucht en intern geventileerd. Als de minimum kanaaltemperatuur op bijvoorbeeld 7,5 °C wordt gezet, zal het product nooit te koud worden. Bij partijen waar rotte knollen in zitten, kunnen op deze manier continu gedroogd en droog gehouden worden.

Houd r.v. van uien in de gaten
Als de uien op fase 'bewaren' de streeftemperatuur hebben bereikt, wordt er minder met buitenlucht geventileerd. De relatieve vochtigheid in de cel kan hierdoor oplopen. Ook bij lagere bewaartemperaturen kan de r.v. relatief snel oplopen zodra er een beetje vocht vrijkomt. Dit gebeurt al snel met dikhalzen of watervellen (deze worden in een aantal bewaarplaatsen momenteel toch gevonden). Overweeg in deze situatie de klimaatcomputer weer in te stellen op de bewaarfase 'drogen' met de minimum kanaaltemperatuur gelijk aan de gewenste bewaartemperatuur. Stel de streefwaarde r.v. in op 75% om kale uien te voorkomen.

Bron: Tolsma

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven