Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Kiev boos over tegenwerking Rusland bij doorvoer

Rusland profiteert onvoldoende van lage roebelkoers

De Russische regering staat voor een zware taak. De begroting voor dit jaar moet herzien worden. Door de lage olieprijs staan de inkomsten onder druk, die ongeveer de helft van het budget uitmaken. Departementen is al gevraagd om 10 procent te bezuinigen. Volgens een Amerikaanse econoom maakt Rusland nog onvoldoende gebruik van de voordelen van een lage waarde van de roebel. De goedkope roebel zou de export kunnen stimuleren, maar dat gebeurt nog onvoldoende. Kirgizië en Oezbekistan exporteerden meer groenten en fruit naar Rusland. Beide landen zien veel potentie in deze markt. Oekraïne klaagt dat Rusland ook de doorvoer naar Kazachstan blokkeert, terwijl dat transport niet onder de boycot valt.

Rusland moet begroting herzien
De Russische regering moet de begroting voor dit jaar herzien en de uitgaven aanpassen aan de "nieuwe realiteit". Dat zei minister van Financiën Anton Siluanov woensdag. De inkomsten van het ministerie is voor de helft afhankelijk van de olie-inkomsten. Voor het huidige uitgavenpatroon is een olieprijs van 82 dollar per vat nodig, de olieprijs schommelt echter rond de 30 dollar per vat. In de begroting voor dit jaar is gerekend met een olieprijs van 50 dollar en een overheidstekort van drie procent. De begroting moet opnieuw gemaakt worden, uitgaande van een olieprijs rond de 40 dollar per vat, daarvoor pleit de minister. "Het is onze taak om de budgetten aan de nieuwe realiteit aan te passen," zei de minister tegen Reuters. "Er moeten nog veel beslissingen gemaakt worden als het op budgetbeleid aankomt." Ook waarschuwde de minister dat een crash als in 1998-1999 op de loer ligt. De verschillende ministeries is al gevraagd 10 procent te bezuinigen, wat 500 miljard roebel (6,5 miljard dollar) moet opleveren.

Overigens meldt het Ministerie van Energie dat er een record hoeveelheid gas aan de EU geleverd is met Duitsland als de grootste afnemer. Er zou zo'n 45 miljard kubieke meter gas geleverd zijn. Het Ministerie verwacht dat de gasleveringen verder zullen oplopen.Rusland profiteert onvoldoende van val roebel
Volgens econoom Soumaya Keynes, die werkt aan de Big Mac Index van The Economist, heeft Rusland nog niet volledig geprofiteerd van de devaluatie van de roebel. Waar de zwakkere positie van de munt de import remt, kan het de export juist aanjagen. Volgens de Big Mac Index van 2016 die The Economist onlangs publiceerde is de roebel 69 procent ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. Deze zwakke positie van de roebel moet de maakindustrie op de middellange termijn een concurrentievoordeel geven op de internationale markt. De lage export en een tekort aan opgeleid en mobiele werknemers remmen de Russische economie.

Kirgizië exporteert meer naar Rusland
Vorig jaar is de export van groenten en fruit naar Rusland vanuit Kirgizië gestegen met 68 procent. Daarmee kwam de export uit op een waarde van 2,2 miljard dollar aan groenten en knollen. Deze productgroep is goed voor 7,14 procent van de Kirgizische uitvoer.

Oezbekistan ziet export stijgen
Oezbekistan zag de export van groenten en fruit naar Rusland stijgen. De uitvoer van groenten en fruit kwam 78,4 procent hoger uit. Rusland is goed voor 25 procent van de Oezbeekse uitvoer. Tussen januari en september vorig jaar werd er tussen de landen echter 29,2 procent minder verhandeld, wat neerkomt op een bedrag van 2,14 miljard dollar.

Russische importeurs zoeken alternatieven Turkije
Volgens Fruit-Inform zijn Russische importeurs op zoek naar nieuwe leveranciers om de Turkse producten te vervangen. De importeurs zouden daar in slagen door de import uit China, Egypte, Marokko, Iran en Abchazië te vergroten. Importeurs zijn positief over de mogelijkheid om de producten te vervangen. Prijsstijgingen worden uitgesloten. Er zouden ook importeurs zijn die de citroenenimport uit Turkije hebben stilgelegd, ondanks dat dit product niet op de boycotlijst staat.

Oekraïne zoekt nieuwe route Kazachstan
De Oekraïense autoriteiten zoeken een nieuwe route naar Kazachstan. Hoewel doorvoer via Wit-Rusland en Rusland is toegestaan ondanks de boycot, zouden Oekraïense vrachtwagens bij de grens staande gehouden worden. Kiev noemt deze belemmering "ongedefinieerd, onrechtvaardig en discriminerend." Daarom wordt er gezocht naar een andere route naar Kazachstan.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven