Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

BLE marktbericht week 01/2016

Tomatenaanvoer blijft beheersbaar

Tomaten
Ronde tomaten en trostomaten stamden in week 1 overwegend en in toenemende omvang uit Spanje. Bij de ronde tomaten completeerden Marokkaanse en Belgische waren het aanbod. Bij de trostomaten deden dat de Nederlandse, Belgische en Turkse producten. Het aanbod bleef meestal te overzien. De prijzen gingen richting het weekend deels duidelijk omhoog. In Hamburg moesten daarentegen vanwege een zwakke kwaliteit vaak prijsverlagingen doorgevoerd worden om ervoor te zorgen dat de afzet niet zou gaan stokken. Bij de cherrytomaten werd het aanbod marginaal uitgebreid door de aanvoer van Egyptische partijen. De markt werd echter nog steeds gedomineerd door Italiaanse, Nederlandse en Spaanse cherrytomaten. In deze sector bleven de prijzen voornamelijk op een constant niveau. In Hamburg daalden ze echter en uiterst sporadisch was er ergens een trend omhoog te herkennen. Vleestomaten werden voornamelijk uit Belgische teelt aangevoerd. De presentie van Marokkaanse en Spaanse partijen intensiveerde zich plaatselijk in wisselende mate. De prijzen bleven grotendeels gelijk, daalden maar zelden en gingen slechts in een enkel geval omhoog.

Appelen
De markt was goed verzorgd waarbij Duitse en Italiaanse appelen de markt domineerden en het aanbod met Franse partijen werd gecompleteerd. De vraag kon voldoende gedekt worden.

Peren
Italië domineerde de handel. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan, waardoor de prijzen over het algemeen weinig veranderden.

Druiven
Inmiddels domineerden Zuid-Afrikaanse en Peruaanse partijen de handel. De leveringen uit Brazilië namen merkbaar af, wat het nabije einde van het seizoen aankondigde.

Kiwi's
Italiaanse kiwi's domineerden de handel, gevolgd door goedkope Griekse kiwi's. Duurdere Franse partijen vulden het aanbod aan. Zoals gewoonlijk stemde men de beschikbaarheid voldoende af op de afzetmogelijkheden.

Sinaasappelen
Aan de top van het assortiment stonden Spaanse Navelina sinaasappelen, die duidelijk alle andere soorten overschaduwden. Turkse Washington Navel sinaasappelen evenals Tarocco en Moro sinaasappelen uit Italië zag men slechts af en toe.

Klein citrus
De eerste mandarijnen uit Marokko en Israël kwamen op de markt. Deze hadden een hoog sapgehalte en konden op sommige plaatsen ondanks vaste prijzen vlot verkocht worden.

Citroenen
Meestal waren het aanbod en de afzetmogelijkheden met elkaar in overeenstemming, zodat er bij de prijzen geen wezenlijke veranderingen te herkennen waren.

Bananen
De beschikbaarheid was over het algemeen afgestemd op de belangstelling, maar ondanks dat kwam er beweging in de prijzen. Alleen in Hamburg en Berlijn bleven de prijzen in de loop van de week constant.

Bloemkool
Het toereikende aanbod bestond grotendeels uit Franse partijen en werd aangevuld met Italiaanse ladingen. Spaanse offertes trof men enkel in Frankfurt aan.

Sla
Kropsla werd overwegend vanuit België, maar ook uit Frankrijk en Italië aangevoerd. De prijzen bleven vaak constant.

Komkommer
Het merendeel van de snackkomkommers had haar oorsprong in Turkije. De prijzen bewogen zich zeer uiteenlopend: van dalend tot stijgend.

Paprika

De verkoop lag duidelijk in de hand van Spaanse importen. Turkse paprika's vulden het aanbod aan. Marokkaanse en Griekse partijen stonden slechts een enkele keer ter beschikking.

Uien
In deze sector gebeurde veel. Afgezien van korte, sporadische intensiveringen verliep de handel rustig. Het aanbod was voldoende om aan de vraag naar consumptieuien te voldoen.

Bron: BLE

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven