Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische prijzen lager dan vorig jaar

Turkse paprika’s ontspringen de dans

De impact op de Turkse sector is wisselend. Druivenexporteurs zagen hun belangrijkste markt wegvallen, net als de tomatentelers. Paprikatelers daarentegen ondervinden geen hinder. Poetin sloot de grenzen niet voor de paprika's. Het Russische parlement steunt de inspanningen van de regering om zelfvoorzienend te worden. De inspectie gaat de komende tijd streng controleren op illegale producten. Verder zien Syrische exporteurs veel potentieel in de Russische markt, onderschepte Wit-Rusland vorig jaar een 200 partijen smokkelwaar en daalde de Russische import uit Uruguay en Thailand.

Turkse druivenexport daalt door boycot en weer
De Turkse druiventeeltregio Alasehir in Manisa zag de export van de Sultaniye druif vorig jaar met 56 procent dalen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2014 werd 250.755 ton geëxporteerd. Vorig jaar kwam de teller niet verder dan 143.156 ton. De belangrijkste afzetmarkt voor de druiven is Rusland, goed voor 106.749 ton vorig jaar. Naar Europese landen werd slechts 36.407 kilo uitgevoerd, zo schrijven Turkse media.
In 2014 steeg de export van de druiven met 29 procent ten opzichte van 2013. Vorig jaar daalde de export, enerzijds doordat hagel en vorst de oogst belemmerde. Anderzijds door de oplopende crisis met Rusland na het neerhalen van het gevechtsvliegtuig. De opbrengst viel 30 procent lager uit.



Russische prijzen lager dan vorig jaar
Volgens berekeningen van Fruit-Inform liggen de prijzen voor een aantal basisproducten in Rusland onder het niveau van vorig jaar. Hoewel de prijzen stijgen, is die stijging dus niet zo fors als vorig jaar. Peen wordt voor 12 tot 15 roebel (0,13-0,16 dollar) per kilo geëxporteerd. Dat is 17 tot 20 procent minder dan vorig jaar. Rode bieten en uien zijn een derde goedkoper dan vorig jaar. De witte kool was vorig jaar rond deze tijd 40 procent duurder dan nu. De grootste daling is echter voor de aardappelen. Ten opzichte van vorig jaar liggen de prijzen 60 procent lager.

Turkse paprika's ontspringen de dans
Turkse paprika-exporteurs in Antalya ondervinden geen hinder van de boycot. De handel met Rusland gaat gewoon door tegen prijzen van 1,30 euro per kilo. Paprika's staan niet op de lijst met geboycotte producten, maar voor andere producten die niet op de lijst staan wordt wel gemeld dat de handel belemmerd wordt. Antalya is de grootste tuinbouwregio van Turkije. Recent kampen de telers met extreem koud weer en door de boycot verloren veel telers de belangrijkste afzetmarkt. Tomatentelers worden het hardst getroffen. Die kijken naar nieuwe markten als Irak, Saoedi-Arabië en de interne markt. Andere exportbestemmingen die genoemd worden zijn: Moldavië, Oekraïne, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten en Wit-Rusland.

Russisch parlement steunt importsubstitutie
Het Russische parlement steunt het importsubstitutieprogramma van de regering, aldus een vertegenwoordiger van de Doema. Uit een enquête bleek dat het meest populaire antwoord was "verbeteren van de mechanismen om landbouwgrond dat niet als zodanig wordt gebruikt te onteigenen." Zelfvoorzienend zijn en voedselveiligheid zijn twee speerpunten van de Russische regering. Voor dit doel is dit jaar 237 miljard roebel (2,7 miljard euro) gereserveerd. Het geld wordt ook geïnvesteerd in logistieke faciliteiten, kassencomplexen en modernisering van de sector.

Russische inspectie kondigt controles af
Met de start van de boycot van Turkse groenten en fruit heeft de Russische inspectiedienst Rospotrebnadzor aangekondigd de controles op illegale producten bij winkels, groothandelaren, markten en ketens op te schroeven. Tijdens de eerste week van januari zouden er 360 zendingen met een totaal volume van 18 ton zijn onderschept aan de grens.

Poetins plan B: fruit uit Syrië
Syrië heeft een eerste partij citroenen en sinaasappelen naar Rusland verscheept. Het schip is onlangs vertrokken uit Latakia. Het door een burgeroorlog verscheurde land denkt het gat dat Turkije achterlaat in de Russische markt te kunnen opvullen. Zo'n 60 ton citroenen en sinaasappelen zouden onderweg zijn naar de Russische markt. Volgens de ramingen zou er elke maand 34.000 ton citrus naar Rusland verscheept worden. Vorig jaar werd er in de regio Latakia zo'n 1 miljoen ton citrus verbouwd.

Wit-Rusland onderschept smokkelwaar
Mobiele teams van de Wit-Russische douane hebben een partij smokkelwaar onderschept. Vorig jaar stond de teller op ruim 200 onderscheppingen van door Rusland geboycotte producten met een waarde van 2,2 miljoen euro. Ook Abchazië gaat zich inspannen om smokkel van Turkse producten tegen te houden aan de grens.

Iran start export naar Rusland
De Iraanse regering werkt hard aan het opheffen van belemmeringen voor de export naar Rusland. Het land zou 500 vrachtwagens richting Rusland hebben gestuurd. Transport gaat via Azerbeidzjan, waar de producten in eerste instantie enige vertraging opliepen. Na interventie van lokale politici kon het transport door.

Russische import gedaald
Volgens de officiële statistieken importeerde Rusland in de eerste helft van 2015 37 procent minder fruit en noten uit Uruguay. De teller eindigde op 3,2 miljoen dollar. Over 2014 importeerde Rusland voor een waarde van 5,06 miljoen dollar.
Ook de invoer van bewerkte AGF ui Thailand daalde. Over de eerste maanden van 2015 werd er 46 procent minder ingevoerd uit Thailand, wat neerkomt op 17,9 miljoen dollar tegen 33,03 miljoen dollar een jaar eerder.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.