Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeuwse bedrijven spelen hoofdrol in de uienhandel

De export van landbouwproducten is vorig jaar met 700 miljoen euro gestegen, meldt de PZC. Zeeuwse bedrijven spelen een hoofdrol in de groeiende uienhandel. Nederland voerde voor 82,4 miljard euro aan groente, fruit, plantzaden, vlees en machines uit. Zeeland draagt daar met de export van uien en (bewerkte) aardappelen, maar ook met kasgroenten en machines een stevig steentje aan bij. De cijfers werden recent bekendgemaakt op de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

Nieuwe markten
Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van landbouwproducten. De agrarische export is goed voor 18,8 procent van de totale Nederlandse export, die in 2015 438 miljard euro bedroeg.

Nederland exporteert sinds vorig jaar voor ongeveer 9 miljoen euro aan uien naar Indonesië en Panama. Welkome markten sinds Rusland zijn grenzen heeft gesloten voor landbouwproducten uit de EU. De uiensector begon daarom in oktober een wereldwijde (video)campagne om nieuwe markten aan te boren zoals China, Vietnam, Midden-Amerika en het Midden-Oosten.

Uien

Nederland produceert slechts 2 procent van alle uien ter wereld, maar verhandelt en exporteert gemiddeld 1,3 miljard kilo uien. Dat is bijna een zesde van de wereldproductie. Nederland is marktleider in de uienhandel.

Zeeland speelt een hoofdrol in de uienexport: 80-85 procent van de uien wordt door Zeeuwse bedrijven verhandeld. De nabijheid van havens (Vlissingen, Rotterdam, Antwerpen) is een logistiek voordeel.

Bron: De Ondernemer

Publicatiedatum: