Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Huub Kasius:

"Stuur bij uienbewaring op RV onder 65% in plaats van temperatuur"

Tholen - Veel uientelers kiezen bij het drogen van uien in de bewaring voor een temperatuur van 20 °C of boven de de 30 °C. Huub Kasius van Agrovent riep tijdens de Themadag Uien van van Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Dronten echter op om niet de temperatuur, maar de relatieve luchtvochtigheid (RV) als uitgangspunt te nemen.

"Met een sturing op RV van minder dan 65 procent in plaats van alleen de temperatuur is veel te bereiken. Er heerst nu angst voor het drogen bij een temperatuur tussen de 22 en 26°C, maar dat is helemaal niet schadelijk als de RV onder de 65% blijft. Hier wordt echter nauwelijks op gestuurd, wellicht uit kostenoverweging, maar omdat de droogtijd korter wordt kost het niet veel meer energie."

Kasius wees er op dat het bewaarresultaat nagenoeg volledig wordt bepaald door het droogproces in de eerste weken. Hij wees er op dat er op dit moment veel uien in de bewaring zitten, die niet scherp zijn. "Controleer de bewaring zelf en vertrouw niet alleen op de computer. Deze controleert de instellingen, maar niet het resultaat. Een veehouder gaat ook elke dag bij zijn koeien kijken. Een bewaarschuur is geen ziekenhuis, maar wel een hotel."

De reden om de temperatuur boven de 30 ⁰C te houden is op zichzelf volgens Huub een goede om dat de droogtijd aanzienlijk korter wordt, de groei van schimmels als koprot worden beperkt en de RV richting de 50% gaat, waardoor de nek zich nog sneller sluit. "Zolang de nek niet dicht is, bestaat er in de meeste gevallen weinig gevaar voor teveel uitdroging van de rokken. Als de nek dicht is, mag de RV weer omhoog."

De optimale situatie zou zijn om onafhankelijk van weer en buitenlucht te drogen met een RV onder de 65%. In tegenstelling tot bijvoorbeeld groenten en fruit is de akkerbouw één van de weinige sectoren zonder geconditioneerde bewaring voor het hele proces. Dat gaat misschien drie van de vijf jaar goed, maar het veranderende klimaat zorgt voor meer risicovolle jaren zoals 2015.

Kasius toonde de mogelijkheden van een gesloten, geconditioneerde bewaring, die werkt als een condensdroger. "Deze geeft mogelijkheid tot nadrogen bij lage temperatuur na het inkoelen, geeft geen gasverbranding en is energiezuinig als er sprake is van warmteterugwinning wat te combineren valt met zonnepanelen. "Maar als investeren in drogen in een gesloten bewaring nog geen optie is: Met de kennis van droogprincipes - sturen op RV <65% in plaats van enkel temperatuur - is veel te bereiken. Dus zet die kachels voldoende aan, ook bij een hoge buitentemperatuur."

Voor meer informatie:
Huub Kasius
Agrovent
Mob; 06-30991540
kasius@agrovent.nl
www.agrovent.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven