Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Sterke vraag overzee naar Spaanse knoflook

De Spaanse knoflookprijzen stijgen. De goede oogst in Andalusië heeft, samen met de hoge productkwaliteit, de export van Spaanse knoflook naar Brazilië gestimuleerd. Deze exporttoename heeft geleid tot een tekort aan knoflook in Spanje en heeft de prijzen in het land versterkt.

De prijs die telers momenteel ontvangen, lijkt in niets op die van voorgaande jaren. "Op dit moment krijgen telers tussen de 1,40 en 1,50 euro per kilo, terwijl ze vorig jaar slechts ongeveer 80 eurocent voor hetzelfde volume ontvingen." Kijken we terug op drie seizoenen geleden, dan is de vergelijking nog belachelijker. Toen ontvingen de telers 35 eurocent per kilo", vertelt Fernando Esteban Gómez, knoflookproducent uit Portillo, Valladolid. Drie jaar geleden was de oogstsituatie het tegenovergestelde van nu. Toen produceerde Andalusië een kleinere oogst van lagere kwaliteit, waardoor er in Spanje meer voorraad was en de prijzen daalden.

Knoflook is een zeer onstabiel gewas wat betreft de prijzen. De afwisselende seizoenen zijn de ene keer heel winstgevend, terwijl telers de andere keer nauwelijks quitte kunnen spelen. "We zouden liever meer regelmaat zien met een gemiddelde prijs van ongeveer 1,20 euro per kilo, wat stabiliteit voor de sector zou verzekeren." Het probleem is volgens de producent het volgende: "Wanneer wegens twee opeenvolgende goede jaren mensen van buiten de sector besluiten ook knoflook te gaan planten, veroorzaakt dat een ineenstorting van de prijzen, omdat de markt niet in staat is zo veel voorraad op te vangen."

Riskant gewas
De teelt van knoflook vraagt veel investeringen. De kosten van de knoflookteelt op een hectare (die ongeveer 10 tot 12 ton zal produceren) zijn ongeveer 7.000 euro. Zoals met de meeste gewassen profiteren distributeurs het meest van de productverkoop. "Momenteel kost 250 gram tussen de 2 en 3 euro. Dat is een aanzienlijke marge aangezien de teler 60 eurocent per kilo ontvangt minder dan de helft van wat ze drie jaar geleden ontvingen."

Bovenstaande is de reden dat de meeste producenten zich willen richten op de export, omdat dit betere prijzen oplevert. Naast Brazilië gaat Spaanse knoflook voornamelijk naar Polen, Frankrijk of Italiaanse regio's zoals Napels. Spaanse knoflook wordt hier gewaardeerd om zijn lange houdbaarheid. "Ze verkopen de knoflook daar samen in verpakkingen met andere producten, zoals uien", aldus Fernando Esteban.

Slechts een paar dagen geleden eindigde het seizoen in Castilië en León. Het seizoen begon in september in Córdoba en liep door tot in Cuenca, Las Pedroñeras. "De tendens is dat de prijzen goed blijven, maar alles is afhankelijk van de ontwikkeling van het gewas."

Source: eleconomista.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven