Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

VK: Import wordt bemoeilijkt door zwakke pond

Er is sprake van een duidelijke daling in de waarde van de Britse pond ten opzichte van de Euro gedurende januari. De pond verloor in de eerste twee weken van het nieuwe jaar al 9% van zijn waarde. In het afgelopen weekend leek de pond weer iets aan te sterken.


Bron: www.exchangerates.org.uk


De waardedaling van de pond heeft een grote impact op Britse importeurs. Peter Davis van Davis Worldwide: "Deals die in december zijn gesloten en die toen een winst lieten zien, geven nu verliezen en overeenkomsten die gesloten worden in januari zijn erg duur. Een toename van £0,50 per tray is meer dan je winst en is ook meer dan de markt kan hebben. Dat heeft de import vertraagd."

"Degenen die hierdoor getroffen worden zijn de importeurs," vervolgt Davis. "Sommige importeurs kopen van te voren hun Euro's in. Je belt dan de bank op om je Euro's te bestellen op de leverdatum van het product. De meeste mensen doen dit echter niet."

Hoewel slecht voor importeurs is dit volgens Davis ook goed nieuws voor exporteurs. Naast import zorgt zijn bedrijf ook voor de export van aardappelen, bloemkool en bieten. "Op dit vlak verdienen we meer en komen de Euro's ook binnen op onze bankrekening. Maar dit is niet genoeg om te compenseren voor de verliezen die we geleden hebben door de daling van 9% in de wisselkoers van de afgelopen maand."

De wisselkoers is niet de enige uitdaging voor Britse importeurs. "Er is nu al in veel opzichten sprake van een erg rare start van het nieuwe jaar. We snijden nu variëteiten in Frankrijk die eigenlijk geoogst moeten worden in maart. Hetzelfde gebeurt in Spanje. Medio maart zal er een tekort zijn voor alle bloemkoolachtigen. Ook is normaal de Engelse spinazie afgerond met het einde van oktober, maar zijn ze nu daar pas sinds twee weken mee klaar in de Lea-vallei. In Spanje zijn de temperaturen rond de 20°C en hebben telers te maken met een enorm watertekort. 20 jaar geleden was de Ebro een snel stromende rivier, 2 tot 3 jaar geleden was het maar een klein stroompje en dit jaar stond het compleet droog."

Voor meer informatie:
Peter Davis
Davis (Produce ) Ltd
Tel: 0044 1507 6009690044 1507 600969
Mobile: 0044 7770 900 9200044 7770 900 920
Email: PJDEnglan@aol.com
You'll need Skype CreditFree via Skype

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven