Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Rusland importeert meer Chinees fruit

Waarschuwing voor Iran: illegale re-export niet getolereerd

De sancties stimuleren een opleving van de traditionele Russische keuken. Russische groenten en fruit kunnen op een toenemende interesse van chefs rekenen. Rusland en de OPEC overwegen de oliekraan een beetje dicht te draaien om de markt te stabiliseren. De Russische inspectie waarschuwde Iran dat illegale re-export niet getolereerd zal worden. Azerbeidzjan verdubbelde de fruitproductie, Rusland importeert meer fruit uit China en Oezbekistan richt haar pijlen op de Europese markt.

Culinaire omslag in Rusland
De boycot werkt ook door in de keukens. In de Russische hoofdstad zetten restaurants steeds vaker traditionele gerechten op de kaart. Verschillende internationale chefs wijzen op de mogelijkheden, die de opleving van de Russische keuken doormaakt. De restaurants maken steeds meer gebruik van uitsluitend Russische producten.Rusland en OPEC suggereren minder olieproductie
Onafhankelijk van elkaar hebben Rusland en de OPEC gezinspeeld op een lagere olieproductie. Hoewel Rusland in staat is de productie op peil te houden, kan de olieprijs reden zijn om de productie terug te dringen. Volgens de Russen zijn ook de OPEC-landen bereidt om de oliemarkt te stabiliseren. De olieprijs schommelt al weken rond de 30 dollar per vat.

Waarschuwing voor Iran: illegale re-export niet getolereerd
De Russische inspectie heeft Iran gewaarschuwd dat de illegale re-export van geboycotte Turkse producten niet getolereerd zal worden. Eerder deze maand vaardigde de Iraanse regering al een decreet af dat de re-export van Turkse producten aan banden legt. De Russische retailer Dixy wil Turkse producten vervangen voor Iraanse groenten en fruit. De supermarkt zou in onderhandeling zijn met een aantal Iraanse exporteurs.

Letland vindt nieuwe markten
Letse exporteurs hebben nieuwe markten gevonden, dat betoogt de minister van Economische Zaken van het land. De export naar Rusland daalde met 25 procent, de totale export steeg echter met 3 procent. "Ik ben blij dat onze bedrijven beter voorbereid zijn op sancties en ze een nieuwe focus gevonden hebben voor hun activiteiten naar markten die misschien eerder minder aantrekkelijk leken," aldus de minister.

Azerbeidzjan verdubbeld fruitproductie
Sinds 2005 is de fruitproductie in Azerbeidzjan verdubbeld tot 1 miljoen ton, dat schrijft Fruit-Inform. Analisten zien veel mogelijkheden voor de sector. De steenfruitteelt toont de grootste ontwikkeling, met 250 procent groei voor de abrikozenproductie en 300 procent groei in de perziken en nectarines. De teelt van hardfruit groeit minder snel, maar de cijfers zijn niet minder indrukwekkend. De appelen en perenteelt groeide met 100 en 50 procent. Ook de teelt van zachtfruitteelt is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Analisten zien veel potentie voor de fruitteelt in het land. Oekraïne toont interesse in fruit uit Azerbeidzjan. Het Oost-Europese land wil citrus, granaatappelen, kaki's, vijgen en noten uit Azerbeidzjan importeren.

Oezbekistan tekent contracten export Europa
Volgens de Oezbeekse minister van Buitenlandse Economische Relaties zijn er tijdens de Grüne Woche in Duitsland contracten getekend over de export naar Europa. Volgens de minister gaat het om export van groenten, fruit en textiel met een totale waarde van 91,2 miljoen dollar.

Rusland importeert meer Chinees fruit
Vorig jaar passeerde 390.800 ton groenten en fruit de grens tussen Rusland en China bij de Manchuria grenspost, de grootste grensovergang op de Chinees-Russische grens. De handel had een waarde van 205 miljoen dollar. Met name van de export van fruit viel hoger uit. Dat is volgens analisten te danken aan de goede oogst in China, waardoor de prijzen daalden en de concurrentiepositie op de Russische markt verbeterde.

Oekraïne passeert Rusland met nieuwe treinverbinding
Eerder deze maand heeft Oekraïne een nieuw deel van de zijderoute in gebruik genomen. De treinverbinding tussen Oekraïne en China, via Georgië, Azerbeidzjan en Kazachstan, omzeilt het Russisch grondgebied. De route gaat via ferry's over de Kaspische zee en Zwarte Zee.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven