Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Panamese producenten protesteren tegen aardappel- en uienimport

De producenten uit de regio's van Cerro Punta en Boquete in het westen van Panama stopten vorige week met de distributie van groenten naar de hoofdstad en de rest van het land. Hiermee willen zij protesteren tegen de import van aardappelen en uien, omdat dit (negatief) van invloed is op de afzet van binnenlandse uien en aardappelen op de lokale markt. De Panamese regering verwierp de maatregel en verklaarde dat het binnenlandse productieoverschot van aardappelen en uien op de lokale markt kan worden afgezet.

De minister van Landbouwontwikkeling, Jorge Arango, stelde afgelopen woensdag dat het overschot bestaat, omdat het land meer produceert dan voorheen. Volgens hem is het overschot niet rot, maar zal het in zijn geheel worden verkocht. De regering heeft maatregelen genomen, aldus Arango, zoals een verhoging van importtarieven en toezicht op de naleving van de eis. De douane doet er alles aan om gesubsidieerde producten buiten de landsgrenzen te houden. Deze maatregelen moeten volgens de minister worden erkend door de producenten en juist het protest ging volledig in tegen de inspanningen van de Panamese overheid. Door het aanbodtekort op de binnenlandse markt kregen importeurs de mogelijkheid om de gaten met buitenlandse producten te vullen. 

Vorig jaar september gaven producenten uit Chiriqui bijna 2.300 kilo uien weg als protest tegen de buitensporige uienimport ten tijde van de oogst, toegestaan door de de overheid.

Bron: eleconomista.net

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven