Erik Frens, Partners Network:

"De Russische boycot gaat dit jaar echt niet stoppen"

Tholen - Partners Network uit Nunspeet is al jaren actief in de export van vlees, vis en gevogelte naar Azië, Afrika, Rusland, Oekraïne en Centraal Aziatische landen. Sinds 2014 breidde de im- en exporteur uit Nunspeet haar vleugels uit naar de AGF-sector. Tijdens de Fruit Logistica sprak ik met Erik Frens over de kansen en bedreigingen van de Russische markt. "Die boycot gaan dit jaar echt nog niet stoppen."

Hoewel Partners Network een grote speler is op de Russische markt, wil het niet te afhankelijk zijn van Rusland. "Die fout hebben verschillende AGF-exporteurs wel gemaakt. Wij zullen nooit meer dan 50% van onze omzet uit Rusland halen. Russen zijn nou eenmaal emotionele kopers. En het nationalisme zit er ingebakken en dat is sinds de boycot alleen maar toegenomen. Men geniet nu van die rol en het wordt tegenwoordig bijna als verraad afgespiegeld als men importproduct koopt terwijl er lokaal product beschikbaar is. Het zijn emotionele kopers en spelers op de internationale markten en daardoor is de prijslogica soms ver te zoeken."


Erik Frens en collega tijdens de Fruit Logistica

Op AGF-gebied verkoopt Partners Network hoofdzakelijk citrus uit Argentinië en Zuid-Afrika en bananen uit Ecuador, Costa Rica en Colombia. Het fruit verkoopt het bedrijf in Rusland, Kazachstan en Kirgizië aan supermarkten, groothandelaren en fruitwinkels. "Die fruitkramen moeten het van de kwaliteit hebben. Legio supermarkten accepteren een lagere kwaliteit. Na de boycot is het volume binnenlands product alleen maar toegenomen. De concurrentie wordt minder en men is bereid tot het betalen van een in verhouding hogere prijs voor een lagere kwaliteit."

Poetin heeft meerdere malen gezegd in 2020 zelfvoorzienend te willen zijn met voedsel. "Met varkens- en pluimveevlees gaat dat zeker lukken. Groenten en fruit is een stuk lastiger, maar met de lage energieprijzen zullen ze een eind komen. Voorwaarde is wel dat de consument bereid blijft om een hogere prijs voor lokaal product te betalen en ook even genoegen ermee neemt als het product niet beschikbaar is."

Toch ziet Partners Network voorlopig nog wel een rol op de Russische markt voor zich weggelegd. "Het zal niet makkelijk zijn als je die handel nu nog op moet starten, maar wij hebben met ons team een jarenlange ervaring op de Russische markt. En de Russen waarderen de recht-toe-recht-aan-mentaliteit van de Hollanders. We hebben een goede reputatie opgebouwd van hard werken en zijn bereidwillig om in geval van bijvoorbeeld claims de problemen op te lossen", besluit Erik.

Voor meer informatie:
Erik Frens
Partners Network
Laan 21
8071 JG Nunspeet
Mob: 06-53509299
e.frens@partnersnetwork.com
www.partnersnetwork.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven