Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Je bent beter af met tien kleine exportlanden dan één land als Rusland"

Met het wegvallen van de export naar Rusland, moesten er alternatieven worden gevonden. De Groot en Slot ging hier voor haar Uien Magazine over in gesprek met Eric Moerdijk van Monie te Nieuwdorp.Door het wegvallen van de export naar Rusland was de stemming op de uienmarkt aan het begin van het seizoen negatief. "Klopt", zegt Eric Moerdijk. "De vraag was dan ook hoe we met het wegvallen van die Russische markt toch onze volumes aan uien zouden kunnen exporteren. Al snel bleek er veel vraag te komen vanuit Brazilië. Door het droge weer was de uienopbrengst hier minimaal. Ook een buurland, als Argentinië, had een tegenvallende oogst. De export richting Brazilië kwam november/december op gang. Vanaf eind januari 2015 gingen er wekelijks grote volumes (van soms 5.000 – 6.000 ton) naar Brazilië. Er zat zelfs een week bij van 8.648 ton. Brazilië koopt elk jaar wel wat uien uit Nederland, maar dan praat je over volumes tussen de 20.000 en 40.000 ton. Afgelopen seizoen is er een record van ruim 105.000 ton uien richting Brazilië geëxporteerd."

Voorspelling nieuwe seizoen
Bij het schrijven van dit artikel (oktober 2015) is er ook voor het nieuwe uienseizoen al weer vraag vanuit Brazilië. Maar hoe de export naar Brazilië dit jaar gaat verlopen, is nog moeilijk te voorspellen, stelt Eric. "Dat is mede afhankelijk van hun eigen uienoogst en de oogst in de omliggende landen. Maar met de haven van Vlissingen bijna in onze achtertuin kunnen wij bij vraag vanuit een bepaald land daar direct op inspelen."

Voorwaarden
Kleur en kwaliteit zijn volgens Eric belangrijke voorwaarden om aan Brazilië te mogen leveren. Daarnaast vragen ze een maatsortering van 60/80. "In Nederland hadden we afgelopen seizoen goede kwaliteit uien. Veel partijen hadden het vorige seizoen de mooie blanke kleur die belangrijk is voor deze markt. Brazilië is overigens een land waar voornamelijk gele uien naar toe gaan."

'Nieuwe' exportmarkten
Door het wegvallen van de export naar Rusland zijn er naast de grote volumes die naar Brazilië zijn gegaan, ook 'nieuwe' exportmarkten aangeboord. Zo gingen er uien naar Nicaragua (1.708 ton), Panama (14.729 ton), Haïti (10.454 ton), Trinidad (8.092 ton), Israël (6.000 ton) en Indonesië (15.000 ton). Dit is een greep uit de 124 landen waar vorig jaar de Nederlandse uien naar toe zijn geëxporteerd. "Deze landen zijn zeer streng op kleur en kwaliteit van de uien. Er zijn geen grote volumes naar deze landen gegaan, maar je bent beter af met 10 kleine exportlanden dan één land als Rusland. Als zo'n land namelijk wegvalt, dan zou dit problemen kunnen geven voor de export. We hebben afgelopen seizoen dan ook wel wat geluk gehad met de onverwachte grote vraag vanuit Brazilië", besluit Eric. "En natuurlijk hopen we ook dit exportseizoen weer volop uien te mogen leveren aan Brazilië, waar ze bereid zijn een goede prijs te betalen voor een gezonde en kwalitatieve ui."

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot
Publicatiedatum: