Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Innovatiefonds beloont vier duurzame initiatieven

Het Innovatiefonds voor telers heeft uit de vijftien inzendingen wederom een viertal initiatieven van telers beloond met een financiële stimulans. Naast de voordelen voor de bedrijven en sector leveren deze verschillende concepten volgens de jury ook een meerwaarde voor het milieu op.

1. onder-groenbemesterzode-planter
Het hoogste bedrag, een bijdrage van € 3.500, gaat naar firma C.J. Huiberts & zn in Sint Maartensbrug. Dit biologische bloembollenteeltbedrijf heeft een onder-groenbemesterzode-planter ontworpen en gebouwd. Feitelijk vormt de plantmachine de innovatie, maar Huiberts trekt het breder. Het betreft de hele cyclus vanaf groenbemesting tot het planten van de bloembollen. De onder-groenbemesterplanter tilt de zode op, verspreidt de bollen en legt de zode terug. De aanpak scheelt drie werkgangen. De jury: ,,De gemengde groenbemester geeft biodiversiteit. Het plantsysteem is ook door andere bollentelers op zandgronden toe te passen.''2. Energieopslag op boerenerf
Een bedrag van € 2.500 ontving Jan Reinier de Jong in Odoorn met 'Energieopslag op het Boerenbedrijf'. Met vier partners heeft de akkerbouwer een enorme accu op zijn bedrijf gerealiseerd, die de energie uit zijn 1.057 zonnepanelen kan bewaren. De accu heeft een capaciteit van 294 kilowattuur. Naast flexibel gebruik kan hij inspelen op energieoverschotten of -tekorten op het landelijke energienet. Het systeem werkt volautomatisch, zodat De Jong er weinig omkijken naar heeft. De investering is fors, maar het verdienmodel is met zo'n acht tot tien jaar gunstig. De jury verwacht dat dit potentie heeft voor andere agrarische bedrijven.

3. Maïsplanten tussen fruitbomen
Een toekenning van € 1.000 is er voor Boomkwekerij 't Fort W. Roelofs in Zeewolde. Een zeer strenge vorstperiode in 2012 leidde tot het idee om maïs te laten groeien tussen hun jonge appel- en perenboompjes. Dit moet leiden tot meer bescherming van de jonge aanplant tegen extreem lage temperaturen. Het voordeel van maïs is de sterke stronk, die enkele vorstperiodes kan overleven en op die manier ook bescherming kan blijven bieden. Roelofs heeft een tweedehands zaaimachine omgebouwd om tussen de bomenrijen te kunnen zaaien.4. Lasting Fields als concept

Een aanmoedigingsprijs van € 500 is er voor het virtuele concept van constructeur Wim Steverink uit Tollebeek. Samen met enkele partners wil hij met zijn projectidee Lasting Fields toewerken naar een duurzamere landbouw. Zware landbouwmachines worden in zijn visie vervangen door zelfrijdende en GPS-gestuurde machinewagons die rijden op zonne-energie of op zelf gewonnen energie uit gewassen. Naast tijdwinst voor de agrariër ondervindt de bodem veel minder belasting. Steverink hoopt dat het merk Lasting Fields een rechtsvorm wordt waarbij alle participanten gelijkelijk hun voordeel doen, zodat het project concreet kan worden met een pilot.Meer informatie:
Bayer
Bertill van de Wiel, voorzitter bestuur
E: bertill.vandewiel@bayer.com
T: 0653227518
www.innovatiefondsvoortelers.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven