Jan Breesnee:

“We hebben geen klagen dit seizoen”

Uiensorteerbedrijf Breesnee sorteert en verpakt uien voor de exportmarkt. Het bedrijf richt zich voornamelijk op klasse I uien. Het vinden van topkwaliteit uien zou nog wel eens een uitdaging kunnen worden, vertelt Jan in de uienspecial van Vakblad Primeur dat één dezer dagen verschijnt.Jan sr. is altijd vrachtwagenchauffeur geweest en begon in de jaren '80 met het sorteren van bloembollen. In de jaren daarna specialiseerde het bedrijf zich in het sorteren en verpakken van uien. Breesnee is sinds 2002 gevestigd op de huidige locatie aan de Galatheseweg in Achthuizen. Tijdens het bezoek aan de uiensorteerder eind januari is het bedrijf volop in productie. "De afgelopen maanden zijn heel druk geweest", vertelt Jan Breesnee jr. "Maar ook nu draaien we gerust 100 ton uien op een dag weg." Het uiensoorteerbedrijf exporteert zelf niets maar levert aan exporteurs. De uien gaan momenteel naar landen als Brazilië en Panama. Er gaat ook een deel naar de Afrikaanse landen, maar Jan vertelt geen echte Afrika sorteerder te zijn. "We zitten meer aan de bovenkant van de markt."

Uien van ver
De uien worden ingekocht via commissionairs en komen veelal uit de wat verder gelegen productiegebieden zoals Friesland en de Noordoostpolder. "Deze uien zijn naar onze mening van betere kwaliteit dan de uien uit het zuiden en zuidwesten van het land", verklaart hij. "Wij richten ons voornamelijk op klasse I uien, hoewel die officieel niet meer bestaan, dus we moeten echt wel met topproduct komen. De traditionele uiengebieden hebben meer te kampen met bodemziekten en dat zal er de komende jaren niet minder op worden." Al het transport wordt verzorgd door Van Houte Transport uit Kruiningen. Jan vertelt al jaren tot volle tevredenheid samen te werken met deze vervoerder. "De chauffeurs hebben ook kennis van het product en dat is voor ons heel belangrijk."

Kwaliteit kan uitdaging worden
Naast schimmels en ziekten zijn ook de weersomstandigheden van grote invloed op de kwaliteit van de uien. De kwaliteit valt tot op heden niet tegen maar de eerste problemen dienen zich wel aan. Zo heeft hevige regenval zijn sporen achter gelaten op de laatste oogst. "Het is afwachten wat de kwaliteit gaat doen maar ik verwacht dat het de komende maanden nog best eens een uitdaging kan gaan worden om hele mooie uien te vinden. Er is nog best wat volume dat te lang is blijven liggen. Zeker nu Afrika van de markt is."

Geen klagen
Breesnee verpakt de uien in zakken van 10 tot 25 kilogram of bigbags. De zakken van tien kilo zijn veelal bestemd voor Italië. Andere bestemmingen voor de uien Verenigd Koninkrijk, Baltische Staten, Scandinavië en Oost-Europa. Senegal stapt weer over op eigen oogst en ook Brazilië en Panama zullen binnenkort geen Hollandse uien meer nodig hebben. Langzaamaan komt Oost-Europa weer in beeld. "We merken al wel interesse maar er is nog weinig echte vraag. Voor de afzet zouden er nog een paar landen bij mogen komen maar dan moeten de prijzen niet meer stijgen. Jan merkt op overigens niet te klagen. De uienmarkt is prima met goede prijzen. "Dit zouden we met z'n allen vol moeten kunnen houden."

jcpbreesnee@hetnet.nl

De hele uienspecial van Primeur ontvangen? Neem een abonnement op Primeur

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven