Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Rode ui is essentieel

Basisrecept van De Ketchupfabriek stamt uit 1801

In het Zeeuws-Vlaamse dorpje Graauw zit De Ketchupfabriek. Hier wordt ketchup gemaakt volgens een authentiek recept. De Groot en Slot ging op bezoek voor het Uien Magazine en werd bij binnenkomst getrakteerd op een overweldigende geur van tomaten, uien en kruiden. Het basisrecept van de ketchup die De Ketchupfabriek maakt, komt uit 1801. "Dat recept heb ik zelf op sommige punten
aangepast met eigen smaken", vertelt eigenaar Patrick Keizer. "Zo zitten er in al onze ketchups rode uien. Dat maakt de smaak wat krachtiger en geeft de ketchup zijn mooie, donkerrode kleur."De ketchup van de Zeeuwse fabriek bevat geen kunstmatige toevoegingen. "Daarnaast proberen we de producten allemaal lokaal in te kopen. Zo komen de rode uien van onze buurman, uienteler Mangnus-Thielman uit Graauw."

Steeds meer vraag
Als hobbykok maakte Patrick zelf altijd al zijn ketchup. "Als ik eens wat over had, verkocht ik dat. Ik zette de flesjes ketchup op een bakfiets bij ons voor de deur. Voorbijgangers konden die kopen. Dat viel in de smaak, want we kregen steeds meer vraag van mensen of ik nog wat over had." Twee jaar geleden startte hij daarom samen met zijn vrouw Lineke De Ketchupfabriek. Daarna ging het allemaal heel snel, zeker nadat de media ontdekten dat er in dat kleine plaatsje in Zeeland heerlijke handgemaakte ketchup werd geproduceerd. Zelfs Hart van Nederland besteedde aandacht aan de ketchup.Ruimere keuken
Inmiddels is de productie flink opgeschroefd en hebben Patrick en Lineke een ruimere keuken gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. De ketchup wordt in ruim 70 winkels in Nederland verkocht. "Dat zijn met name delicatessenzaken en boerderijwinkels. De vraag neemt nog steeds toe, maar wat voor ons het belangrijkst blijft is dat we onze producten handgemaakt kunnen produceren en gebruik kunnen blijven maken van duurzame en lokale producten."

Ook het assortiment is intussen uitgebreid. Naast de Ketchup Klassiek (standaard ketchup), produceert De Ketchupfabriek de Polderketchup (met gerookte Spaanse peper), Mosterdketchup (met zelfgemaakte biologische mosterd) en Zouterik (ketchup met Zeeuwse zeekraal). En ja, in alle varianten zitten rode uien verwerkt! "We houden geen voorraad aan. Al onze ketchup wordt dagelijks vers gemaakt op basis van bestellingen."

Op www.deketchupfabriek.nl vind je alle verkooppunten.

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven