Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resultaten VTA voorraadinventarisatie uien

Aandeel vrije uien iets kleiner dan vorig jaar

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de uienvoorraad onder een vaste representatieve groep van haar leden. De voorraadinventarisatie met peildatum 1 februari 2016 is onlangs afgerond en verwerkt. Er volgt nog een derde inventarisatieronde in april. Uit de meting van december was al afgeleid dat het totale uienareaal van het seizoen 2015 van deze referentiegroep met 1,9% was gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. De gemiddelde opbrengst was 56,3 ton netto per ha, waarbij rekening gehouden was met 9,9% tarra. Als gevolg van de toename van het areaal en de iets lagere opbrengst per hectare is een daling van de totale netto opbrengst ingeschat op 3,1% ten opzichte van 2014/2015.



Op 1 februari 2016 had deze groep uientelers 48% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). In absolute tonnen ligt de totale voorraad bij deze groep uientelers 8,8% hoger dan vorig jaar op 1 februari. Ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde ligt de absolute voorraad nog ruim 6,5% lager dit seizoen. Van de voorraad in opslag is 28,5% al wel verkocht. Het aandeel vrije uien is daarmee iets kleiner dan op 1 februari 2015. Uit de bijgevoegde grafiek is ook af te leiden, dat de voorraad lager ligt dan het 5-jarig gemiddelde. Dit geldt zowel voor de totale voorraad als voor de vrije voorraad.


Publicatiedatum: