De keuze tussen een roostervloer, bovengrondse kanalen of kistenbewaring wordt te vaak gemaakt op basis van de investeringskosten. Kijk je naar de kosten en baten op lange termijn, dan is een goedkope bewaarplaats niet altijd de beste keus, zo schrijft DLV Advies. Een bovengronds systeem is per vierkante meter goedkoper dan een volledige roostervloer of kistenbewaring. Qua jaarkosten kan de volgorde weleens anders zijn. Daarnaast moet je in de afweging ook de bewaarkwaliteit en het gebruiksgemak meenemen.
Investeringskosten
Als je bij de investeringskosten alleen naar de prijs per vierkante meter kijkt, is een roostervloer vaak het duurst. Vooral door de ventilatiekelder. Het gaat echter om het gehele gebouw, inclusief de inrichting. Een belangrijke factor is de opslageffectiviteit. Die hangt af van de indeling. Hoeveel paden blijven er over? Hoeveel ruimte nemen de drukkamer en de buitengevels in? Dan blijkt een roostervloer het meest effectief. Ook een kistenbewaring kan heel effectief zijn. Daarvoor is wel een stapelhoogte van zes kisten nodig. Bij een bovengronds systeem nemen de bovengrondse kanalen ruimte in en beperken die de opslaglengte tot 15 à 20 meter. Hierdoor moet de bewaarplaats 5 à 10 procent groter zijn. Het prijsverschil wordt ook sterk beïnvloed door de noodzaak van heien. Als er een grondverbetering nodig is, hoef je bij een roostervloer veel minder zand aan te voeren. Voor een bewaring van 1.000 m2 scheelt dat zomaar 15.000 euro aan grondwerk. Dan zijn de investeringskosten redelijk gelijk. Als de bewaarplaats geheid moet worden, is bij een bovengronds systeem een vloer van prefab betonplaten veel goedkoper dan een geheide volledige roostervloer.
Jaarkosten
Het investeringsbedrag varieert van enkele tientjes per vierkante meter tot meer dan 100 euro. Het verschil in jaarkosten is echter veel kleiner. Bovengrondse kanalen gaan tien tot vijftien jaar mee. In die periode moet je de kanalen ook nog regelmatig repareren. Ook bij prefab betonplaten zijn de jaarkosten hoger. De platen moeten weleens opnieuw worden gelegd. Ze zakken namelijk ongelijk doordat de ondergrond nooit egaal is. Door deze verschillen in jaarkosten komt het regelmatig voor dat een bovengronds systeem maar enkele procenten goedkoper is dan een ondergronds systeem. Bij een kistenbewaring moet je rekening houden met hoge jaarkosten van de kisten. Door het gebruik slijten ze. Hoe snel hangt af van de stapelhoogte, vochtigheid en hoe je de kisten kantelt. Als je die kosten meetelt, is een kistenbewaring vaak de duurste oplossing.
Gebruiksgemak
Bij de jaarkosten ontbreekt vaak de post arbeid. Toch is dat een belangrijk aandachtspunt, zeker op grote bedrijven met een lage arbeidsbezetting. Dan moet je goed kijken naar gebruiksgemak. Op dat vlak scoort een roostervloer hoog. Tijdens het inschuren hoef je geen kanalen neer te zetten en is één man bij de inschuurlijn ruimschoots voldoende. Bij een bovengronds systeem is dat krapjes. Bij een kistenbewaring moet je rekening houden met een lagere oogstsnelheid en/of een man meer in de schuur.
Beter bewaarresultaat
Ook het bewaarresultaat is om te zetten in een financieel voordeel. Een vermindering van het bewaarverlies met 1 procent, wat al snel te bereiken is, scheelt 1 euro per ton. Op de jaarkosten van 20 euro per ton scheelt dat dus 5 procent.
Bron: DLV Advies


Abonneren
Vacatures
"Tweetende tuinders"
Top 5 - afgelopen week
- 2.500 bezoekers op Open Dag CZAV/Rusthoeve
- Dripirrigatieproef (15 hectare) dit jaar gecombineerd met fertigatie
- Uit de oude doos: Jonika
- "Onze fabrieksvloer spreekt voor zich: je ziet meteen dat het hier schoon is, ondanks de grote volumes die we verwerken"
- "Ondanks recordexport is de stemming op de uienmarkt nagenoeg het hele seizoen flauw geweest"
Top 5 - afgelopen maand
- "Redelijke vraag, groot aanbod en zenuwachtige telers op uienmarkt"
- 2.500 bezoekers op Open Dag CZAV/Rusthoeve
- Dripirrigatieproef (15 hectare) dit jaar gecombineerd met fertigatie
- Uit de oude doos: Jonika
- "Onze fabrieksvloer spreekt voor zich: je ziet meteen dat het hier schoon is, ondanks de grote volumes die we verwerken"
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-03-27 Exportoverzicht uien t/m week 9
- 2018-09-14 'Bestrijdingsmiddelen hebben onterecht een slecht imago'
- 2018-09-14 "Meeldauw bedreiging voor Spaanse uienteelt"
- 2018-09-14 MacLouis brengt kipwagenlijn op de markt
- 2018-09-14 Indiase teler verlengt houdbaarheid uien
- 2018-08-31 31 augustus open dag bij akkerbouwbedrijf Custers
- 2018-08-31 Lemken neemt schoffelspecialist Steketee over
- 2018-08-31 Lotgenotencontact op Landelijke Uiendag
- 2018-08-31 "Panama: "Nederlandse uien oud en over de datum"
- 2018-08-31 Overzicht Oostenrijkse uien- en wortelenmarkt
- 2018-08-31 Condensdrogen: teler is baas in bewaring
- 2018-08-31 "Veel animo bij telers voor maagdelijke uiengronden"
- 2018-08-31 "Grootste condensdroogstysteem voor plantuien wereldwijd"
- 2018-08-31 Winaars Syngenta-actie Uiendag 2018
- 2018-08-31 Rassenresistentie en productiviteitsstijging bij uien in de focus
- 2018-08-31 Open Dag Flevolandse deelnemer NPPL
- 2018-08-30 Telers in Zuidwesten vernietigen uienpercelen
- 2018-08-29 Peru: export zoete uien zou 4,6% kunnen stijgen
- 2018-08-28 Door droge zomer minder Deense uien
- 2018-08-28 Panama: blijvend verzet tegen import Nederlandse uien