Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onrust onder groothandelaren groeit

2020 is het gedaan met de Großmarkt Keulen

Begin 2020 is het gedaan met de Großmarkt Keulen op de oude vestigingsplaats. Tenminste als het aan de stad Keulen en een raadsbesluit uit het jaar 2007 ligt. Dan zou de Großmarkt Keulen namelijk vanuit zijn oude vestiging, de Bonntor in Keulen, moeten verhuizen naar een nieuwe vestigingsplaats. Maar tot op de dag van vandaag is echter nog steeds niet duidelijk of en wanneer op de geplande nieuwe vestigingsplaats de nieuwe Großmarkt zal ontstaan.



Michael Rieke van de belangenvereniging 'Kölner Großmarkt': "Er bestaat en geldt tot op de dag van vandaag een raadsbesluit uit het jaar 2007, volgens welke de Großmarkt Keulen tot 2020 moet verhuizen naar het Keulse stadsdeel Marsdorf." De planning hiervan staat echter nog steeds in de kinderschoenen. "De stedelijke planning is tot nu toe helaas nog niet afgesloten. Wij wijzen de verantwoordelijken permanent op deze misstanden, contacteren de lokale politieke fracties, de IHK Köln, evenals de betrokken openbaarheid- maar tot nu toe is er weinig gebeurd. De 180 groothandelsbedrijven die in de Großmarkt Keulen gevestigd zijn met hun circa 2.000 werknemers ontbreekt het daardoor aan concrete zekerheid terwijl de tijd voortschrijdt."

Belangrijke groothandel voor Nordrhein-Westfalen
De Großmarkt Keulen is in 1940 opgericht en behoort tegenwoordig nog net zoals vroeger tot de belangrijkste groothandels in Nordrhein-Westfalen. Circa 1,2 miljoen ton producten wordt hier jaarlijks afgezet. "Het huidige terrein is volgens de informatie waarover wij beschikken volledig verhuurd", zegt Michael Rieke. "Ons spectrum vergroot zich jaarlijks, dat wil zeggen dat naast de traditionele groenten- en fruitbedrijven ook steeds meer cash&carry-, dranken-, vis-, diepvries-, verpakkings- en vleesgroothandelaren van de huidige standplaats gebruik maken. Een reden hiervoor is onze ideale ligging."


Het terrein van de Großmarkt aan de Bonntor Bron: panoramio.com

De groothandelaren die in de Großmarkt Keulen gevestigd zijn, staan nu echter voor een onzekere toekomst. "Tot nu toe ontstaat er alleen maar onvrede onder de handelaren aangezien de Keulse politiek en het verantwoordelijke bestuur van de Großmarkt niet hand in hand samenwerken. Er is nog steeds geen planzekerheid voor de toekomst, hoewel hier meerdere malen om is verzocht."

Eisen van belangenvereniging Kölner Großmarkt
De klok tikt voor de verhuizing in Keulen. Dat voelen ook de groothandelaren. Zij zitten op gepakte koffers. "De groothandelaren weten niet wat zij moeten doen. Sommigen moesten in de huidige vestiging investeren in nieuwe koelinstallaties of brandpreventie. Maar voor zo'n korte periode hebben zulke investeringen weinig zin", legt Michael Rieke uit: "Wij, de belangenvereniging Kölner Großmarkt e.V., moeten voortaan intensiever betrokken worden bij het planningsproces. Tot nu toe is dat helaas slechts in zeer beperkte mate of helemaal niet gebeurd. Bovendien eisen we een wijziging van de planningsperiode. De huidige Großmarkt sluit - volgens het raadsbesluit van 2007 - op 1 januari 2020. Gezien het nu al 2016 is, is een verhuizing tot die tijd niet te realiseren. De groothandelaren kunnen zonder een nieuwe standplaats niets plannen - dat moet ook de stadsraad van Keulen erkennen. We hebben meer tijd nodig en eisen een verlenging van het gebruik van onze huidige standplaats tot 2025."

Een complete sluiting is ondanks de problemen puur hypothetisch. "De bevoorrading van de ambulante handel, de weekmarkten, de gastronomie, de ziekenhuizen en de ongebonden levensmiddelhandelaren zou massaal inkrimpen", zegt Michael. "Bovendien zouden er geen bijkoopmogelijkheden meer zijn voor de totale levensmiddelenhandel inclusief discounters. De concurrentiemarkten in Nederland zouden versterkt worden en de verzorging met regionale producten zou duidelijk gereduceerd worden." Een extra reden voor de stad Keulen om een oplossing voor de Großmarkt Keulen en zijn handelaren te vinden.


Michael Rieke
Interessengemeinschaft Kölner Großmarkt e.V.
c/o Fermin Montaner GmbH & Co. OHG
Marktstraße 10, 51968 Köln
rieke@koelner-grossmarkt.de

Publicatiedatum: