Rusland daagt Oekraïne als wanbetaler

Rusland sluit grenzen voor Turkse trucks

Turkse vrachtwagens komen de grens met Rusland niet over. Het land houdt de grenzen dicht voor deze vrachtwagens. Daarmee hebben Turkse transportbedrijven een probleem om het Centraal-Aziatische achterland te bereiken. Rusland onderschepte Turkse tomaten en Spaanse kaki's en ijsbergsla, de producten werden vernietigd. Ook dreigen er sancties voor Turkse granaatappelen en kool in verband met fytosanitaire redenen. Een meerderheid van de Russen is tegen opheffen van de boycot van Turkije. Het Kremlin daagt Oekraïne voor de rechtbank als wanbetaler en deze week is er wederom topoverleg om over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne te praten.

Rusland sluit grenzen voor Turkse trucks
De boycot van Turkse producten heeft grote gevolgen voor de Turkse economie. De export van groenten en fruit daalde fors. In januari 2015 exporteerde het land voor 215,2 miljoen dollar aan groenten en fruit. Dit jaar was dat in dezelfde maand 132,7 miljoen dollar.

Maar ongemerkt is er nog een drama voor de Turkse economie bijgekomen. Rusland heeft een overeenkomst over transport en doorgang van vrachtwagens aan de grens niet verlengd. Het verdrag liep op 1 februari af. Dat betekent dat Turkse vrachtwagens de grens niet overkomen en daarmee niet alleen de toegang tot Rusland, maar ook tot het Centraal-Aziatische achterland ontzegd. Ook voor tijdelijke vergunningen maakt Rusland het de Turkse transporteurs moeilijk. De alternatieve route met de ferry via Azerbeidzjan biedt onvoldoende capaciteit.Turkse tomaten vernietigd

De Russische inspectie stuitte vorige week in de regio Orenburg op 179,8 kilo tomaten uit Turkije. Dat de tomaten uit Turkije afkomstig waren, werd afgeleid uit de etikettering van de dozen. Aangezien de import van tomaten uit Turkije verboden is, besloot de inspectie de partij van de markt te halen en te vernietigen.

Mogelijk uitbreiding boycot Turkije
De Russische regering overweegt om kool en granaatappelen aan de lijst geboycotte Turkse producten toe te voegen. Volgens de Russische fytosanitaire inspectie zijn er problemen met de kwaliteit van deze producten. De inspectie zou veel klachten over de kwaliteit hebben binnengekregen. Rusland wil nog in overleg met de Turkse sector om de problemen op te lossen.

In de afgelopen weken werden 13 partijen onderschept. In 12 gevallen werd de Western flower thrip aangetroffen in kool en paprika. In een enkel geval ging het om de Mediterrane fruitvlieg in een partij granaatappelen. Rusland wil dat Turkije deze zaak aanpakt.

Spaanse kaki's en ijsbergsla vernietigd
Tijdens een inspectie in de regio St. Petersburg trof de Russische inspectie in een loods 10 dozen kaki's met een totaal gewicht van 50 kilo en 6 dozen ijsbergsla met een totaal gewicht van 30 kilo. Hoewel de producten volgens de etiketten geïmporteerd waren uit Wit-Rusland, ontdekte de inspectie dat het land van oorsprong Spanje is. De producten zijn vernietigd.

Russen steunen boycot Turkije
Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de Russen tegen opheffen van de sancties tegen Turkije is, dat meldt de nieuwssite RT.com. Een nog grotere meerderheid, 78%, vindt dat de Russische regering geen compromis moet sluiten met Ankara voordat de Turken hun excuses hebben aangeboden over het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig. De meeste Russen (54%) denken dat Turkije meer lijdt onder de sancties dan Rusland.

Oekraïne boycot Spaanse producten
Volgens de Russische site FruitNews heeft Oekraïne een boycot van Spaanse producten afgekondigd. De boycot volgt op overtredingen op fytosanitaire gebied. Oekraïne zou de grenzen sluiten voor onder andere kool, bloemkool, broccoli, koolrabi, sla en witlof.

Overleg verkiezingen Donbass
De vier ministers die twee jaar geleden in Normandië overlegden over de situatie in Oekraïne, Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland, komen deze week weer bij elkaar. Volgens Russische media wordt er dan onder andere gesproken over mogelijke verkiezingen in Donbass, de Oost-Oekraïense regio waar de separatisten de dienst uitmaken. De media baseren zich op uitlatingen van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar kwamen de vier landen overeen dat er meer ruimte moest komen voor een duurzame vrede in Oekraïne, onder andere door meer autonomie te geven aan de regio's in het oosten.

Rusland daagt Oekraïne als wanbetaler
De Russische regering heeft bij de rechtbank in Londen een aanklacht tegen Oekraïne ingediend. Het Kremlin daagt Kiev voor de rechter voor het niet nakomen van de betalingsverplichtingen. De schuld werd in 2013 aangegaan door Oekraïne, via de Ierse beurs. Vorig jaar voldeed het land niet aan de betalingsverplichtingen en aangezien er geen overeenkomst bereikt is over herstructurering van de schuld, stapt Rusland naar de rechter. Rusland eist de geleende 3 miljard dollar en 75 miljoen dollar rente van Oekraïne.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven