Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Russisch ministerie investeert in landbouw

Geen uitbreiding boycot Turkije

Ondanks eerder speculaties laat het Kremlin weten de boycot van Turkije niet uit te willen breiden. De Russische fytosanitaire dienst onderschepte onder andere champignons en tomaten die werden vernietigd. Het Ministerie van Landbouw presenteerde ambitieuze plannen voor de landbouw, waar 3,4 miljard euro voor nodig is. Iran en Rusland willen de transporttijd tussen de landen halveren door de verschillende (douane)diensten beter op elkaar af te stemmen. Syrische exporteurs willen citrus naar Rusland verschepen, omdat de oude route via Irak is geblokkeerd door IS. De prijzen in Oekraïne daalden voor de vierde week op rij en Roemeense supermarkten gaan lokaal product promoten.

Geen uitbreiding boycot Turkije
De Russische regering liet weten de boycot van Turkije niet uit te breiden. Onlangs werd gesuggereerd dat een aanvulling op de boycot wordt overwogen door verschillende Russische instellingen. Daar neemt het Kremlin nu afstand van. Voorlopig lijkt er niets te veranderen aan de lijst geboycotte producten.Champignons en tomaten vernietigd
Medewerkers van de Russische inspectiedienst in de deelrepubliek Kalmukkië(aan de Kaspische zee) hebben eerder deze maand een vrachtwagen staande gehouden die was geladen met champignons. Tijdens de inspectie bleek dat de eerste rij van de lading gelabeld was als product uit Macedonië, maar de inspecteurs troffen sporen van nieuwe markeringen aan. bij nadere inspectie bleken andere delen van de partij gelabeld met Polen als land van herkomst. De vracht werd in beslag genomen voor nadere inspectie. De ruim 17 ton champignons werden op de vuilnisbelt gedumpt en vernietigd.


bron: www.fsvps.ru


bron: www.fsvps.ru

Ook werd er in dezelfde regio 800 dozen tomaten onderschept. Er bleken fouten gemaakt te zijn met de douaneaangifte. Volgens de documenten ging het om tomaten uit 2015 met land van oorsprong Azerbeidzjan. Volgens de markering op de dozen ging het om tomaten uit 2016. Daarnaast bleek de partij na onderzoek besmet met Californië trips. De partij is van de markt gehaald en vernietigd.
Ook in deelrepubliek Kaliningrad werden groenten van de markt gehaald. In een partij komkommers uit Wit-Rusland trof de inspectie Californië trips aan. De besmette partij, goed voor 7,6 ton, wordt gedesinfecteerd.

Russisch ministerie investeert in landbouw
Het Russische Ministerie van Landbouw presenteerde onlangs ambitieuze plannen. Zo moet er in de komende vijf jaar 1500 hectare kassen gebouwd worden, de oogst van tomaten en komkommers moet omhoog naar 850.000 ton. Ook moet er 65.000 hectare appelboomgaarden geplant worden, waarmee de oogst 1,3 miljoen ton hoger moet uitvallen. Om dit alles voor elkaar te krijgen is 270 miljard roebel (3,4 miljard euro) nodig, berekent het ministerie.

'Green corridor' halveert transporttijd Iran-Rusland
Tijdens een bijeenkomst in de Iraanse hoofdstad Teheran liet de Iraanse minister van Landbouw weten dat de 'green corridor' bedoeld is om de export van groenten en fruit te vergroten en de transportkosten te verlagen. Volgens ramingen moet een dergelijk systeem de transporttijd halveren. Daarnaast kan de douane sneller werken. De meeste Iraanse producten worden via deelrepubliek Dagestan ingevoerd.

Syrische exporteurs zoeken weg naar Rusland
Citrustelers in het westen van Syrië zoeken naar nieuwe routes voor export naar Rusland. De traditionele route via Irak is geblokkeerd door IS. En hoewel de handelaren aangeven dat er in de regio rond Latakia voldoende voedsel beschikbaar is, ontbreekt het aan de markten. "IS is uit op vernietiging, dus die willen ons niet steunen door producten te kopen," aldus een handelaar. De exporteurs hebben hun oog laten vallen op Rusland. Vanaf Latakia duurt transport vier dagen per schip. De handelaren hopen te profiteren van de boycot van Turkse producten door Rusland.

Russische supermarkten bezoeken Servië
Vertegenwoordigers van grote Russische retailers bezoeken deze week Servië. De Russen zouden graag zien dat er één logistiek centrum opgericht wordt waar alle bedrijven, die naar Rusland willen exporteren verzameld zijn.

Poolse telers vragen regering om export Rusland
De Poolse brancheorganisatie voor onder andere appeltelers heeft de regering om hulp gevraagd bij de export van appelen naar Rusland. Het land heeft nog een voorraad van 700.000 tot 800.000 ton appelen in opslag. Van deze appelen kan de binnenlandse markt volgens ramingen 200.000 tot 250.000 ton appelen opnemen. De resterende tonnen zijn volgens de organisatie alleen geschikt voor de Russische markt, maar die grens is dicht.

Lokaal product in Roemeense supermarkt
Vanaf halverwege deze maand zetten Roemeense supermarkten in op lokaal product, speciaal daarvoor is een apart label ontwikkeld. Mega-Image, een Belgische supermarktketen in Roemenië, presenteert het label 'Romanian Tastes from Domestic Growers'. De keten heeft dit jaar 10 leveranciers meer dan vorig jaar die onder het label leveren. Billa, een andere supermarkt, pakt het 'Best of Romania' label weer op.

Prijzen Oekraïne onder druk
Voor de vierde week op een rij zijn de groenten en fruitprijzen in Oekraïne gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Fruit-Inform. De prijzen daalden tussen 27 februari en 4 maart met 4,6 procent. In de afgelopen vier weken zijn de prijzen met 14,3 procent gedaald. Een kleine vraag en de vroege voorjaarsgroenten drukken de prijzen. Daarnaast zijn er door slechte opslagfaciliteiten veel producten in kwaliteit achteruit gegaan. Die worden nu tegen lage prijzen gedumpt. Groenten werden 4,7 procent goedkoper. De aardappelprijzen daalden met 9,1 procent.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven