Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lennert van Arenthals (Seminis):

"Uienras Barito is echt een blijvertje"

Seminis, onderdeel van Monsanto heeft onlangs twee nieuw uienrassen geïntroduceerd: SV3557ND en Rockito. "Na enkele jaren de nieuwe rassen te hebben gecodeerd, krijgen de nieuwe Seminis rassen nu weer een naam. SV3557ND is al wat langer op de markt maar Rockito is pas sinds dit jaar commercieel", legt Lennert van Arenthals, accountmanager bij Seminis uit in de uienspecial van Vakblad Primeur.

"SV3557ND is een vroeg ras met een sterke huid voor de lange bewaring. Deze ui komt kort na Barito, een bekende vroege ui van Seminis. Rockito (SV3700ND) is sinds kort beschikbaar. De naam doet vermoeden dat het om een heel stevige ui gaat, zowel in de schil als de vrucht. Het middenvroege ras is volgens Lennert dan ook geschikt voor de zeer lange bewaring. Ook heeft Rockito een sterke spruitrust en kan deze ook op wat zwaardere grond geteeld worden. "Er is veel vraag naar deze uien en ze zijn inmiddels zelfs al uitverkocht".

Kwaliteit en ziekteresistentie
"De nieuwe rassen combineren opbrengst en kwaliteit. Zeker met het oog op de handel zijn wij ons ervan doordrongen dat we nog meer moeten focussen op kwaliteit. Een groot deel van de uien is immers bestemd voor export." Lennert merkt op dat er bij de ontwikkeling van nieuwe rassen daarnaast meer aandacht is voor ziekteresistentie. "Meeldauw- en fusarium vormen wereldwijd een probleem in de uienteelt. Bij de veredeling wordt gewerkt aan rassen met resistentie voor deze schimmels en ook bijvoorbeeld Pinkroot. Kwaliteitsaspecten zoals hardheid, huidkwaliteit en spruitrust staan voorop, maar we verwachten dat we hier in de toekomst zeker rassen gaan krijgen met resistentie tegen schimmelziekten."

Smaak
Naast Barito, een ras dat het volgens hem al zeker 15 jaar goed doet, is ook Bennito een betrouwbare allrounder. "Barito is echt een blijvertje. Er zijn maar weinig andere uien van dit type Rijnsburger." Op de vraag of smaak iets is waarmee men zich kunnen onderscheiden antwoordt Lennert dat dit misschien voor de toekomst nog wel kansen biedt. "Consumenten zijn bewuster met voeding bezig en willen weten wat ze eten. Bij wortelen of tomaten bijvoorbeeld wordt hier al veel meer naar gekeken. De ui is wat dat betreft toch een bulkproduct. Voor de binnenlandse markt zijn er misschien wel mogelijkheden. Er zijn immers wel verschillende typen." (CS)

lennertvan.arenthals@monsanto.com