Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

“100% zelfvoorzienend onmogelijk”

Wisselkoers grootste uitdaging Russische importeur

Tholen - De Russische markt verkeert in zwaar weer. De olieprijs staat laag, de economie verkeert in recessie en de sancties belemmeren het betalingsverkeer. Ekatarina Kosheleva van het Russische Nevskaya vertelt over de situatie in het land en de gevolgen voor de handel.

"We zien verschillende moeilijkheden in de markt," steekt de Russische van wal. "De lage olieprijs, de economische situatie en de sancties zijn de belangrijkste oorzaken. De economie is op een ongezonde manier afhankelijk van de olieprijs. Zo'n 70 procent van de exportinkomsten komt uit olie en gas." Daarnaast is de energiesector goed voor de helft van het overheidsbudget.


Ekatarina Kosheleva (rechts) en een collega op de Fruit Logistica in Berlijn.

Boycot positief
In 2014 stelde Europa sancties in tegen Rusland. In reactie sloot Rusland de grenzen voor Europese producten. "Ik kan niet voorspellen, maar ik denk dat het de sector sterker maakt," vervolgt Ekatarina. "De situatie stimuleert ontwikkeling en dankzij de goede reserves is Nevskaya gegroeid in de afgelopen jaren."

"De boycot heeft een positieve impact op de sector," aldus Ekatarina. "Vooral voor de Europese producenten is het negatief. We horen bijvoorbeeld van Spaanse bedrijven die mensen ontslaan omdat ze de Russische markt kwijt zijn en tegen lage prijzen de producten moeten verkopen."

Inkomenskloof
Voor de Russische importeur, met afzet in de regio's St. Petersburg en Moskou, zijn de gevolgen beperkt. Het bedrijf levert zo'n 80 procent direct aan supermarkten. De overige 20 procent wordt geleverd aan groothandelaren. "We zien wel dat voor sommige producten de volumes lager zijn, maar in de breedte van het assortiment is niets veranderd. Door de hoge inflatie let de consument beter op de prijs en doen goedkopere producten het beter. Er is een grote inkomenskloof in Rusland, dus voor de exclusieve producten is ook nog altijd een kleine markt."

Met directe import uit onder andere Marokko, Egypte, Zuid-Afrika, Argentiniƫ, Chili, Peru en India ontloopt Nevskaya de impact van de boycot. Ook Turkije was geen grote leverancier van de Russische onderneming.

Grillige wisselkoers
"Voor ons is de grillige wisselkoers het grootste probleem," legt Ekatarina uit. "Daardoor kunnen we geen voorspellingen doen over de ontwikkeling van de munt, terwijl dat wel moet voor de import. We bereiden onze verkoopprijzen twee weken van te voren voor." Een stabiele wisselkoers zou dit probleem ondervangen. "Stabiliteit is belangrijker dan de hoogte van de koers."

Nevskaya breidde in de afgelopen tijd uit met een onderneming in Israƫl, die zich richt op de export naar Rusland. Ook werd het assortiment uitgebreid met diepvriesproducten en thee. "We hebben ook in Krasnodar een nieuwe kas gebouwd."

De Russische regio speelt een belangrijke rol in Ruslands zoektocht naar zelfvoorziening. "De regio ontwikkelt snel door investeringen van private ondernemingen en de overheid in kassen en landbouw. In de zomermaanden kan Krasnodar de import vervangen. In de wintermaanden is dat onmogelijk. We kunnen niet 100% zelfvoorzienend zijn."

Meer informatie:
Nevskaya
Ekatarina Kosheleva
k.ekatarina@nevskaya-co.ru
www.nevskaya-co.ru

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven