Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Herwonnen fosfaat in Physiostart P Plus voor derogatie bedrijven

In de transitie naar een duurzaam nutriënten gebruik heeft Timac Agro Nederland, onderdeel van de Franse 'Groupe Roullier', een belangrijke stap gezet met de ontwikkeling van Physiostart P Plus. Een gegranuleerde en samengestelde startmeststof met herwonnen fosfaat.

Er is een nieuwe landbouwkundige waarde gegeven aan magnesium- ammoniumfosfaat, dat als ruwe grondstof niet snel beschikbaar is voor opname door de plant. In het fabricageproces van Groupe Roullier wordt de teruggewonnen fosfaatbron geschikt gemaakt voor directe opname via de plantenwortel tijdens kieming en beginontwikkeling. De opname van fosfaat wordt verder gestimuleerd door de precieze plaatsing van Physiostart P Plus direct naast het zaad of de knol én door de extra haarwortelontwikkeling gevormd via de biostimulant Physio+.Physiostart P Plus is op basis van wetenschappelijk onderzoek van PPO/WUR toegelaten als herwonnen fosfaat. Het product mag naast het gebruik op derogatie bedrijven in de veehouderij ook worden gebruikt in de akkerbouw en tuinbouw. Timac Agro Nederland breidt met de komst van een op-organische-fosfaat-gebaseerde meststof haar bestaande Physiostart assortiment verder uit. In officiële proeven in snijmais heeft Physiostart P Plus zich gelijkwaardig getoond ten aanzien van drogestof opbrengst per hectare aan de reeds bestaande Physiostart met minerale fosfaat. Naast de door onderzoeksinstituut PPO WUR aangetoonde landbouwkundige waarde van deze bemesting voor de veehouder/maïsteler heeft men verder aangetoond dat het gebruik van deze meststof de stikstofbenutting met 10 kg/ha verhoogd wat resulteert in significante afname van nitraat in het grondwater.

Timac Agro continueert het onderzoek en innovatie met deze herwonnen fosfaat in snijmais en onderzoekt ook het effect van deze meststof in aardappelen en fijnzadige gewassen. De toepassing van herwonnen fosfaat in micro granulaat is slechts een eerste stap in de ontwikkeling van precisie meststoffen gebaseerd op mineralen uit reststromen. De mineralenkringloop wordt op deze wijze gesloten.

Meer informatie:
Timac Agro
Pascal Philipsen
Tel: 06-13 13 30 33
www.timac-agro.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven