Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Tonnen groenten en fruit vernietigd in week tijd

EU verlengt sancties Rusland

De EU heeft de beperkende maatregelen tegen enkele Russische en Oekraïense individuen en organisaties verlengd. Rusland laat weten dat er geen einde komt aan de boycot zolang de sancties van kracht zijn. In de afgelopen week werden grote hoeveelheden groenten en fruit onderschept. Een deel werd vernietigd, een ander deel terug gestuurd. Wit-Rusland verscherpt de grenscontroles om smokkel aan te pakken. De invoer van citrus uit Zuid-Afrika naar Rusland is fors gedaald vorig jaar.

EU verlengt sancties Rusland
De EU heeft de sancties tegen 146 Russen en inwoners van de afgescheiden Oost-Oekraïense regio's en tegen 37 organisaties met zes maanden verlengd. De Europese Raad besloot dat de beperkende maatregelen tegen deze personen en instanties van kracht blijven tot 15 september. De sancties beperken de reismogelijkheden van deze individuen naar Europa en alle tegoeden die deze personen bij Europese financiële instellingen hebben ondergebracht, zijn bevroren. De organisaties op de zwarte lijst zijn alle bekende politieke en militaire instellingen in Donetsk en Loegansk. Europese bedrijven mogen geen zaken doen met deze instellingen.Medvedev: "Boycot alleen opgeheven bij einde sancties"
De Russische premier Dmitry Medvedev herhaalde wat hij al eerder liet weten, de boycot wordt alleen opgeheven als de sancties van Europese zijde ook worden opgeheven. "Ze (de tegenmaatregelen door Rusland) zullen vroeg of laat tot een einde komen," zei de premier tegen persbureau Tass. "Dat is zeker. Maar natuurlijk houden we de maatregelen in stand zolang er externe druk is. Er moet geen valse hoop bestaan op dat punt." Ook waarschuwde hij dat Rusland zal reageren als de sancties van Europese zijde verlengt worden. Tot slot vertelde de premier dat de Russische regering de landbouwsector zal blijven steunen.

Smokkel zet door, vernietiging houdt aan
De smokkel van groenten en fruit uit geboycotte landen naar Rusland zet door. In reactie onderschept Rusland met enige regelmaat producten die niet aan de import eisen voldoen. Voor de producten uit geboycotte landen wacht vernietigen. Producten uit andere landen die niet aan de eisen voldoen worden doorgaans teruggestuurd. Een overzicht uit de afgelopen week:


105 ton (peren, uien, gedroogd fruit, peper, grapefruit en tarwemeel) uit China, Tadzjikistan en Kazachstan werd teruggestuurd omdat de bijgevoegde documenten niet op orde waren. bron: Rosselkhoznadzor


Een partij tomaten uit Turkije werd ontdekt in de regio Voronezh. De producten zijn van de markt gehaald.


Bij de controlepost in de regio Tsjeljabinsk werd 345 kilo Italiaanse kiwi's onderschept. De kiwi's zijn vernietigd. bron: Rosselkhoznadzor


40 ton radijs uit Kazachstan werd retour gestuurd vanwege overtreding van de fytosanitaire regels. bron: Rosselkhoznadzor


In de regio Orenburg vond de inspectie 33.224 kilo Turkse tomaten met verkeerde labels. De tomaten zijn vernietigd. bron: Rosselkhoznadzor


Meer dan 700 ton Poolse appelen werden onderschept. De appelen zijn vernietigd.Een partij van 20 ton appelen waarvan het land van herkomst onduidelijk was, is vernietigd. bron: Rosselkhoznadzor


De inspectie trof 19,5 ton tomaten uit Spanje aan. De tomaten zijn vernietigd.

Wit-Rusland verscherpt grenscontroles en vangt smokkelwaar
In Minsk is besloten om de grenscontroles aan te scherpen. Deze beslissing leverde in de afgelopen weken al 270 ton smokkelwaar op. Rusland verscherpte de controles eerder omdat er te veel groenten en fruit gesmokkeld werd via Wit-Rusland. Minsk beloofde scherpere maatregelen en die pakken dus goed uit.

Rusland import sinaasappelen Zuid-Afrika -30%
Volgens de officiële statistieken van de Russische regering is er vorig jaar 30 procent minder sinaasappelen uit Zuid-Afrika ingevoerd dan in 2014. De Russische president Poetin en zijn Zuid-Afrikaanse collega Zuma riepen in augustus nog op om de handel te versterken. Volgens handelaren is een aangescherpte maatregel voor de handel de belangrijkste oorzaak voor de daling. Sinds februari 2015 is een EAC markering nodig. De markering bestaat uit een sticker met informatie over de teler en het product in het Russisch. Aangezien Russisch een onbekende taal is in Zuid-Afrika, worden er nog vaak fouten gemaakt met de markeringen.

Top 10 landen met fytosanitaire problemen
De Russische fytosanitaire dienst publiceerde onlangs een overzicht van de tien landen waarvan het vaakst product om fytosanitaire redenen wordt geweigerd. De data is van januari. Aanvoerder van de lijst is Tsjetsjenië met 36 onderscheppingen. Dat is een stijging van 50 procent. Tweede is Tajikistan, 32 overtredingen (+18%). Daarna volgen Kazachstan (29 overtredingen, +190%), China (29 overtredingen, +415%), Letland (29 overtredingen, -66%), Iran (24 overtredingen, + 118%), Litouwen (21 overtredingen, +75%), Turkije (16 overtredingen, +15%), Slowakije (16 overtredingen, +60%) en Oezbekistan (16 overtredingen, +23%).

Peruaanse druiven van de markt
Een partij van 37 ton druiven uit Peru zal waarschijnlijk nooit op de markt in St. Petersburg gebracht worden. De partij werd onderschept omdat de fytosanitaire certificaten ontbreken. De inspectie roept de handelaren op om er voor te zorgen dat de documenten in orde zijn om problemen te voorkomen.

Bulgaarse wortel verliest van Turkse import
In Bulgarije worden tonnen peen doorgedraaid omdat de markt overspoeld wordt met Turkse wortelen. Oorzaak zou een verschil in houdbaarheid zijn. Waar de Bulgaarse peen na enkele dagen al kwaliteitsvermindering toont, kunnen de Turkse wortelen tot twee weken vers blijven.

Het Oost-Europese land heeft sinds kort verscherpte controles ingevoerd voor de import van groenten en fruit. Eerder werd al 22 ton appelen en ruim een ton groenten uit Macedonië en Griekenland geweigerd. De appelen uit Macedonië werden geweigerd omdat het land van herkomst onduidelijk was. De tomaten en komkommers uit Griekenland werden tegen gehouden vanwege kwaliteitsproblemen. Bulgarije wil de invoer van fruit en groenten van slechte kwaliteit voorkomen.

Krim: citroenprijzen verdubbeld
De prijzen voor citroenen op de Krim zijn momenteel gemiddeld twee keer zo hoog als een jaar geleden, dat meldt Fruit-Inform. Het citrus kost tussen de 1,81 en 2,01 dollar per kilo, een jaar geleden kwam de prijs niet boven de 1,31 dollar per kilo. Ook voor ander citrus zijn de prijzen gestegen, hoewel met een kleiner percentage. Mandarijnen en sinaasappelen werden 20 procent duurder, grapefruits stegen 25 tot 30 procent in prijs.

Eerste komkommers op lokale markt in Chabarovsk
In de regio Chabarovsk, in het verre oosten van Rusland, heeft een Japans Russisch bedrijf de eerste komkommers uit de kas geoogst. Het kassencomplex moet rond de 5 ton komkommers per week aan de lokale markt leveren. Vooralsnog worden de komkommers aan horeca in de regio geleverd.

Telers Antalya getroffen door boycot
De teelt in de Turkse regio Antalya is nagenoeg tot stilstand gekomen sinds Rusland de grenzen sloot. Er waren al problemen voor de export in de afgelopen jaren, de reactie van Rusland op het neerhalen van het gevechtstoestel maakt de situatie er niet beter op. De belangrijkste exportmarkten voor de regio zijn Oekraïne, Roemenië en Bulgarije. Daarnaast is er export naar Duitsland, Israël, Wit-Rusland en Georgië.

Turkse truckers protesteren tegen wachttijden Georgische grens
Een groep Turkse vrachtwagenchauffeurs protesteerde aan de grens met Georgië tegen de lange wachttijden en de hoge belastingen die betaald moeten worden. Daardoor gaat product verloren. Opvallend is dat vrachtwagens met Georgische kentekens ongehinderd de grens kunnen passeren.

Iran vervangt Turkije en Oekraïne?
De Russische regering en de Iraanse regering spraken onlangs over versterken van de handelsrelaties. Rusland zou graag zien dat Iran de rol van Oekraïne en Turkije overneemt in de markt. Volgens berekeningen kan Iran de positie van Turkije overnemen en ook de Russische retail zegt interesse te hebben in Iraans product.

Poolse export gedaald
Volgens onderzoek exporteerde Polen vorig jaar 10 procent minder groenten en 19 procent minder fruit dan in het voorgaande jaar. De cijfers spreken over een export van 680.000 ton groenten en 1,113 miljoen ton fruit. De belangrijkste markt voor de Poolse export is de EU, goed voor 561.000 ton groenten en 575.000 ton fruit. De export naar de EU steeg voor zowel groenten als fruit. De tweede belangrijkste markt is de EEU, de Unie van Wit-Rusland, Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië. Dar verscheepte het land 92.000 ton groenten en 367.000 ton fruit naartoe.
De export bestaat hoofdzakelijk uit appelen, goed voor 888.000 ton, en paddenstoelen, goed voor 201.000 ton. Polen importeerde 523.000 ton groenten en 1,434 miljoen ton fruit.

Kirgizische export daalt 20%
Vorige week maakte het Ministerie van Landbouw bekend dat de export van groenten en fruit nog altijd daalt. volgens de officiële cijfers is de handel in januari met 26,9 procent gedaald, import noteerde een verlies van 39,9 procent en export 20,3 procent in volume. Voor groenten en fruit daalde de uitvoer met 20 procent.

Rusland inspecteert bedrijven
De Russische fytosanitaire dienst gaat inspecties uitvoeren bij bedrijven in Abchazië, Egypte, Marokko, Jordanië, Senegal en Azerbeidzjan omdat de import uit deze landen fors is gestegen. Het land overlegt met deze landen om de inspecties op fytosanitair gebied beter op elkaar af te stemmen.

Rusland zelfvoorzienend in 2020
Sergei Travkin, analist van National Union of Vegetable Producers, denkt dat Rusland in 2020 zelfvoorzienend kan zijn. Hij ziet vooral uitdagingen op het gebied van opslag, maar die worden aangepakt, betoogt hij. Overigens ziet Sergei wel dat dit niet voor alle producten geldt. Tropisch fruit kan nu eenmaal niet in Rusland geteeld worden.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven