Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Veel vragen over de zeer lage temperaturen tijdens rooien

Goede opkomst bewaaravonden Tolsma

Op 1 en 9 maart jl. werden in Kruisland en Emmeloord kennisbijeenkomsten georganiseerd. Onderstaande vraag stond beide avonden centraal: Hoe kan ik mijn productkwaliteit waarborgen in een seizoen vol temperatuurschommelingen? Het doel was inzichtelijk te krijgen hoe men het afgelopen bewaarseizoen de bewaarkwaliteit heeft kunnen waarborgen. De hoge temperaturen in oktober en november zouden de oorzaak kunnen zijn van de kwaliteitsproblemen die gaandeweg het bewaarseizoen ontstaan.Praktische voorbeelden en interactie
Onze bewaaradviseurs gaven aan de hand van een lezing veel praktische voorbeelden uit het huidige bewaarseizoen. De interactie was uitstekend. Er werden veel praktijkvoorbeelden aangedragen die ook vanuit het publiek werden aangevuld. Onderwerpen als weersafhankelijke regeling, het verschil in grammen water per m³ bij hoge en lage temperaturen, blazen/zuigen bij na ventileren en prioriteiten stellen met een energiecalculator werden uitgebreid besproken.

Vragen over de zeer lage temperaturen
Met name de zeer lage temperaturen tijdens het rooien met vervolgens de hoge temperaturen tijdens de bewaring riepen veel vragen op. Hoe krijg je in situaties als deze de aardappeltemperatuur stabiel? Er komt nog rot voor in de partij, veroorzaakt door slakken. Wat kun je tegen slakken doen? De gebruikerservaringen en kennis werden volop uitgewisseld waarbij o.a. de instellingsmogelijkheden van de Vision Control uitvoerig werden besproken.'

Lezing over 'mechanische koeling'
Na de pauze werd de evaluatie aangevuld met een lezing over mechanische koeling. In november 2015 werden verschillende perioden van meerdere dagen besproken waarin de temperatuur ook 's nachts niet onder de 13 graden kwam en het product enkele graden steeg (!). Met mechanische koeling blijft de producttemperatuur in zulke perioden stabiel. Onze koelexperts benoemden de plussen en minnen van verschillende koelsystemen en gaven passend advies aan de hand van de laatste trends en ontwikkelingen op basis van wet- en regelgeving.

Veel behoefte aan informatie
We kunnen terugkijken op twee geslaagde bewaaravonden. Een opkomst van ca. 70 personen per avond geeft aan dat er een duidelijke behoefte bestaat aan deze informatie / evaluatie. De avonden zijn zowel door ons als door onze gebruikers als zeer leerzaam ervaren.

Voor meer informatie:
Tolsma
marketing@tolsma.com
0527-636465

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven