Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Tijdelijke uitbreiding boycot Turkije

EU roept VN-landen op tot sancties

De EU roept VN-landen op om sancties in te stellen tegen Rusland. Het is twee jaar geleden dat Rusland de Krim annexeerde. China reageert afkeurend op de oproep, Canada breidde de sancties uit. Meer tropisch fruit komt in Rusland per vliegtuig aan, belangrijkste reden is de veranderende importstromen. Rusland breidt de boycot van Turkse producten om fytosanitaire redenen tijdelijk uit met granaatappelen en paprika. Tadzjikistan en Marokko willen de export van groenten en fruit naar Rusland vergroten.

EU roept VN-landen op tot sancties
Vorige week, 18 maart, was het twee jaar geleden dat Rusland de Krim annexeerde. De EU heeft de daad wederom veroordeeld en riep de VN-landen op om zich aan te sluiten bij de sancties tegen Rusland. Nadat Rusland het eiland annexeerde heeft de VN de inname wel veroordeeld. Honderd landen steunden de motie van afkeuring. China liet al weten niets te zien in de sancties. "Ik heb het statement nog niet gelezen, maar in het algemeen zijn we tegen unilaterale sancties. Dat is niet de manier om dit probleem op te lossen," aldus de Chinese ambassadeur bij de VN in Russische media.Canada breidt sancties uit
De Canadese regering heeft de sancties tegen Rusland verder uitgebreid, dat liet de Minister van Buitenlandse Zaken vorige week weten. Deze beslissing houdt in dat de zwarte lijst is uitgebreid met tien Russische instellingen en twee individuen. Onder andere het olieconcern Gazprom wordt nu geboycot door de Canadezen. De beslissing is genomen om de druk op een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne te vinden op te voeren. De Canadese regering wil de sancties in stand houden tot Rusland alle afspraken in de Minsk-akkoorden heeft uitgevoerd.

Meer tropisch fruit naar Rusland via luchttransport
Sinds de boycot is het luchttransport van groenten en fruit toegenomen. Volgens de Russische autoriteiten ligt de oorzaak in de veranderende handelsstroom. Import uit Europa kwam vooral via zee. Het fruit uit Zuid-Amerika wordt steeds vaker gevlogen vanwege de kortere transporttijd. Per schip is het fruit 40 dagen onderweg. Rusland kijkt momenteel vooral naar Uruguay en Mexico.

Wederom Turkse tomaten en Poolse appelen vernietigd
Eerder deze week heeft de Russische fytosanitaire inspectie in Samara een partij appelen en tomaten van de markt genomen. De producten zijn respectievelijk geïmporteerd uit Polen en Turkije. De 1484 kilo appelen en 2876 kilo tomaten werden vernietigd.Tijdelijke uitbreiding boycot Turkije
De Russische fytosanitaire dienst heeft de boycot van Turkse producten tijdelijk uitgebreid met paprika en granaatappelen. Sinds vorige week zijn de grenzen gesloten voor deze producten. De boycot is het gevolg van te veel fytosanitaire overschrijdingen. De boycot geldt ook voor deze producten die via een ander land naar Rusland worden verscheept.

Tadzjikistan zet in op meer export Rusland
President Emomali Rahmom van Tadzjikistan ziet Rusland als een belangrijke handelspartner van het land. Hij wil de export naar Rusland met een factor 1,5 vergroten. Het Centraal-Aziatische land investeert in de landbouw en zet in op de export van groenten en fruit. Voor dit seizoen wordt verwacht dat de export uitkomt op 200.000 ton.

Meer Marokkaanse AGF naar Rusland
Rusland importeert meer uit Marokko. Dit jaar staat het importcijfer op 126,6 miljoen dollar, een toename van 43,9 procent. Voor de import van tomaten steeg, het volume verdriedubbelde naar 44.000 ton. De aanvoer van andere groenten verdubbelde bijna tot 2.000 ton. De export van citrus steeg met 28 procent naar 67.000 ton. In de komende maanden hoop Marokko de export verder op te voeren. De landen zien elkaar als strategische partners.

Wit-Russische re-export Moldavische producten geboycot
Rusland boycot Moldavische producten die via Wit-Rusland het land binnenkomen. Eerder wilde de Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor de regels voor deze producten alleen aanscherpen. Moskou vermoed dat er Europese producten onder een label als Moldavisch product het land ingevoerd worden. In januari werd het hoofd van de Moldavische inspectie gearresteerd voor corruptie. Samen met enkele andere medewerkers van de dienst zouden ze certificaten uitgegeven hebben zonder de producten goed te controleren.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven