Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jozef Cool:

"Houdt Nederland wel rekening met toename Belgische uien?"

Tholen - Het aanbod Belgische uien neemt sinds vorig jaar hard toe. Of de Nederlanders daar rekening mee houden is volgens Jozef Cool van Jozef & Roger Cool uit Dendermonde nog maar de vraag. Hij vertelt dat de prijzen in Belgiƫ het prima doen dit seizoen. "De telers mogen rond de 20 cent vangen en dat is een mooie prijs voor deze periode."

Kwaliteitsverlies

Cool geeft aan dat het op kwaliteitsgebied wat minder gesteld is. "We zien meer en meer de gevolgen van het slechte voorjaar. Dat was een goede bodem voor allerhande schimmels. De kwaliteit gaat fel achteruit en schot steekt ook de kop op. De prijs is dus mooi, maar er zijn wel risico's bij de bewaring. Dat mag zeker niet worden onderschat." Hij verwacht dat de prijzen onvermijdelijk onder druk komen te staan door de afnemende kwaliteit. "Partijen met een hele hoge kwaliteit kunnen aan het einde van het seizoen mogelijk nog wat rechttrekken."Kleurverschil uien
Hij vraagt zich af of Nederland zich bewust is van het feit dat de volumes Belgische uien toenemen. "Houden ze hier wel voldoende rekening mee?" Het verschil tussen de Belgische en Nederlandse ui zit hem met name in het uiterlijk. "De kleur van Belgische uien is wat gouder of bruiner. Dit komt doordat ze op leemgrond worden geteeld. De maagdelijke grond geeft een sterke solide kwaliteit. De ervaring bij Belgische telers neemt snel toe en ze kunnen steeds meer de markt bedienen met 'eigen' product. Een serieuze bedreiging dus voor Nederland."

Jozef ziet dat de vraag in Belgiƫ momenteel zeer matig is. "De paasvakantie speelt hier in mee maar ook de terreur-toestanden brengen onzekerheid. Er zijn vorig weekend nog heel wat dagmarkten gewoon afgelast en zelfs verboden door de overheid. Plaatsen waar veel mensen komen zoals supermarkten en andere zullen hier ongetwijfeld ook nadeel van voelen. Dit zal weerom moeten slijten, spijtig genoeg." Wat het nieuwe seizoen betreft, zullen de Zuiderse landen volgens de uienhandelaar wel klaar staan om eventuele gaten op tijd op te vullen. "Het einde van het binnenlandse seizoen zal vooral bepaald worden door de kwaliteit die er nog rest. Het nieuwe seizoen hier zou weleens wat later kunnen beginnen, door de huidige weersomstandigheden", besluit hij.

Voor meer informatie:
Cool, Roger & Jozef
Jozef Cool
Bevrijdingslaan 116
9200 APPELS-DENDERMONDE
Tel: +32-(0) 5 221 25 05
Fax: +32-(0) 5 222 10 19

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven