André Boot, Hazera:

Uienras succesvol na acceptatie door heel de keten

Aan de ontwikkeling van nieuwe rassen gaan jaren van voorbereiding vooraf. "Vijftien jaar geleden werd door Hazera al bedacht dat de kwaliteit van uien extreem belangrijk zou gaan worden, zeker om de export vast te houden", merkt André Boot van Hazera op. "Bij de ontwikkeling van onze nieuwe rassen zijn de onafhankelijke kwaliteitsgegevens dan ook belangrijk." Centro en Dormo, bekende rassen van de zaadveredelaar en de nieuwe rassen Paradiso en Firmo, voldoen hieraan. Hij merkt op dat, met name in de biologische teelt, al jaren het meeldauwresistent ras Santero wordt gebruikt. Dit was het eerste ras met meeldauwresistente in de uiensector. "Ziekteresistentie is een hot item. Bij Hazera wordt er nu hard gewerkt aan het inkruisen van resistentie tegen onder andere fusarium. We verwachten in de nabije toekomst dan ook met meer resistente rassen te gaan komen. Het huidige kwaliteitsniveau handhaven of zelfs verbeteren in combinatie met één of meerdere resistenties, zijn de belangrijkste uitgangspunten in veredeling op dit moment."


 
Gulden middenweg
Het veredelingsbedrijf probeert zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de telers, die vooral een hoge opbrengst willen en weinig teeltkosten. Verwerkers gaan echter voor hardhuid en huidvastheid. "We moeten hierin de gulden middenweg zien te vinden. Daarbij komt dan nog de behoefte van de consument, die een gezond en smaakvol product wil kopen. Er gaan stemmen op om ook de uiensmaken te gaan onderzoeken, zoals dat ook bij andere producten gebeurt. Voor nu zijn de kwaliteitsgegevens in combinatie met opbrengst echter het belangrijkst", aldus André.

Acceptatie door heel de keten
Er zijn rassen die het al jaren goed doen. Nieuwe uienrassen moeten volgens hem echt een duidelijke verbetering zijn op het bestaande pakket. De laatste introducties van Hazera zijn Paradiso en Firmo. Paradiso is een midden vroeg ras met een hoge opbrengst. Deze zit in groeitijd tussen Centro en Dormo in. De harde ronde tot platronde ui heeft een goede huidvastheid in combinatie met een hoge spruitrust. Het ras is iets grover, geeft daardoor meer kilo's en is geschikt voor de Britse markt. Firmo is wat later dan Paradiso en heeft een opvallend hoge opbrengst. Het ras is geschikt voor de lange bewaring en dat betekent ook een goede huid, schottolerantie en spruitrust. Met name Firmo is ook geschikt voor teelt op de wat zwaardere grond. Op de vraag wanneer een ras succesvol is, antwoordt hij dat acceptatie door de hele keten kenmerkend is voor een goed ras. "Dus niet alleen de hoeveelheid nieuwe aanplant, maar ook erkenning vanuit de verwerkers en de eindbestemming."

Plantuien

Naast veredeling van zaaduien is Hazera ook actief in de veredeling van plantuien. Een nieuwe uienras in dit segment is de Contado. Dit ras is nog maar beperkt beschikbaar. "Contado zit maar drie dagen na het grootste vroegste ras van Nederland. Hier is dus veel vraag naar. We hebben dan ook goede verwachtingen voor dit ras. Voor de plantuien werken we overigens aan nog meer noviteiten.

Voor meer informatie:
André Boot
Hazera
Schanseind 27
4921 PM Made - Nederland
T: +31 162 690 900
F: +31 641 654 080
andre.boot@hazera.com
www.hazera.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven