Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Hoge prijzen voor Chinese en ook Singaporese knoflook

Het koude weer in China heeft de wereldwijde knoflookprijzen opgedreven, wat nu ook merkbaar is op de Singaporese markt. Waar je eerder voor €1,75 gemakkelijk 500 gram knoflook kocht (en de prijs vorig jaar zelfs €1,27 was), koop je dezelfde hoeveelheid nu voor minstens €2. Ook bij supermarktketen Giant betaal je €2 voor een zak knoflook van 500 gram. De knoflookprijzen zijn er in de laatste vier maanden met 30 procent gestegen.

Als gevolg van de extreme kou in januari en december verloren veel telers een deel van hun productie of zelfs de gehele oogst. Daarnaast zijn er vermoedens dat Chinese leveranciers knoflookvoorraden achterhouden om te speculeren op de knoflookprijzen en ze verder op te drijven. In 2010 dreef een slechte Chinese oogst de groenteprijzen in Singapore op dezelfde wijze op: sommige retailers verkochten hun knoflook voor €2,63 per 500 gram.

Ook andere gewassen werden getroffen door het koude weer: China's indexcijfer van de groenteprijzen steeg van januari tot februari met 29,9 procent. Dit heeft echter niet tot een gelijksoortige stijging in Singapore geleid. Daar stegen de groenteprijzen in dezelfde periode met slechts 2,9 procent.

Volgens retailers zullen de knoflookprijzen waarschijnlijk niet snel stabiliseren. Sommige marktparticipanten richten zich daarom op andere landen voor hun import. China is echter wel verreweg de grootste producent: in 2013 produceerde het ruwweg 80 procent van alle knoflook ter wereld.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven